ZETApress

hírportál

Judo hősöket köszöntöttünk

Tíz nap múlva, június 06-án vasárnap rajtol az idei, nyolc napos judo világbajnokság, amelynek a Papp László Budapest Sportaréna ad majd otthont, az eseményt nézők előtt rendezik meg. Tegnap este 21 órától a Hősök terén látványos fényfestéssel a judo hőseit köszöntöttük. Fotóink Horváth György, MJSZ felvételei.

A világbajnokság szervezői hangulatos sétára invitálták a sportág szerelmeseit tegnap este a Hősök terére, ahol látványos fényfestéssel az épületekre vetítve jelentek meg a judo hősei. A jelképes köszöntésen jelen volt Marius L. Vizer, a Nemzetközi Judo Szövetség (IJF) elnöke, dr. Tóth László, a Magyar Judo Szövetség (MJSZ) elnöke, Sárfalvi Péter, az EMMI helyettes államtitkára, a vb-re készülő magyar válogatott tagjai, valamint szövetségi kapitányaik: Pánczél Gábor és Toncs Péter.

Meglepő és gyönyörű programmal készültek a szervezők, ez jó promóciója az eseménynek és a judónak, nemcsak Magyarországon, az egész világon – vélekedett Marius L. Vizer, az IJF elnöke. – Meg szeretném köszönni Magyarországnak, a magyar judocsaládnak, hogy újra itt rendezhetjük meg a sportág legfontosabb versenyét. Remélem, a világbajnokság sikeres lesz, ahogyan abban is bízom, hogy sikerül a nézőket is a sportcsarnokba csábítani. Abban biztos vagyok, hogy ha oda eljönnek, akkor már nem fognak csalódni, hiszen a világ legjobb sportolóit láthatják majd harcolni.

A hatékony magyarországi járványkezelésnek köszönhetően az IJF és az MJSZ néhány napja közösen hozott döntést arról, hogy az eseményre szurkolók jelenlétében kerülhet sor. Fontos információ, hogy a jelenlegi koronavírus-járványhelyzet és a kormányzati intézkedések alapján a Papp László Sportarénában kizárólag azokat a nézőket tudják beengedni, akik magyar védettségi igazolvánnyal rendelkeznek, illetve olyan kiskorúakat, akik védettségi igazolvánnyal rendelkező kísérővel érkeznek!

Tavaly október óta nem nagyon állhattunk meg, több forgatókönyvvel is kellett készülnünk az elmúlt hónapokban, egy hónapja például még úgy állt, hogy a judo világbajnokság – hasonlóan a budapesti úszó Eb-hez – teljesen zárt lesz, nézők nélkül kell megrendeznünk. Szerencsére másként alakult, Magyarország nagyon sikeres járvány elleni védekezésének köszönhetően a szurkolók is jelen lehetnek majd az Arénában, és ez nagyon fontos nekünk – mondta dr. Tóth László, az MJSZ elnöke hozzátéve: azért is fontos volt, hogy ezt a világbajnokságot Magyarország rendezhesse, mert így plusz lehetőséghez jutnak fiatal judósaink, az olimpiai kvalifikációs sorozat utolsó eseményén.

A belépés a szurkolók számára ingyenes lesz, a jegyigényléseket az erre létrehozott nyilvános online felületen lehet leadni. A június 06-ai első versenynapon 500 fő tud nézőként részt venni az eseményen, a további napokon egyaránt 3000-3000 főt tud fogadni a Papp László Budapest Sportaréna. Érdemes mielőbb regisztrálni!

A 2021-es judo világbajnokság hivatalos programsorozata június 03-án csütörtökön az IJF tisztújító világkongresszusával kezdődik, a vb sorsolását június 05-én szombaton 14 órakor online formában tartják majd meg, a küzdelmek pedig június 06-án vasárnap délelőtt kezdődnek meg. A világbajnokság nyolc napos lesz, a program lebonyolítása megegyezik azzal, ami a tokiói olimpián vár a judosokra. Minden versenynapon két (egy-egy férfi, illetve női) súlycsoport küzdelmeire kerül sor, az utolsó napon pedig a vegyes csapatverseny következik a férfi 73, 90 és +90, illetve a női 57, 70 és +70 kilogrammos kategóriákkal. A vb programja és a magyar csapat összetétele idekattintva olvasható.

Tegnap estig 5 kontinens 134 országából 731 judos nevezése vált hivatalossá, a lassan másfél éve tartó koronavírus-járvány idején ez óriási létszám. A budapesti világbajnokság résztvevői az IJF Covid-protokoll alapján úgynevezett buborékban lesznek a verseny teljes időtartama alatt, a buborékba lépéshez mindenkinek előzetesen két negatív PCR-teszteredménnyel kell rendelkeznie, a helyszínen minden versenyzőre két újabb PCR-teszt vár: egy a buborékba lépés előtt, egy pedig az adott sportoló saját versenynapja előtt. A legutóbbi vb-létszámok:

2019. Tokió: 143 ország/828 judoka
2018. Baku: 124/755
2017. Budapest: 126/728
2015. Asztana: 120/729
2014. Cseljabinszk: 118/719
2013. Rio de Janeiro: 123/673
2011. Párizs: 132/871
2010. Tokió: 112/749
2009. Rotterdam: 100/538

Szóljon hozzá!