ZETApress

hírportál

Pelikáné a fehér trikó

A magyar kerékpársport rózsaszín napján tegnap a nap szökésében több mint 170 kilométert töltött az élen Pelikán János hat társával együtt, de végül a sprinterek csapatai döntöttek: a belga Jordi Meeus érte el elsőként a nagykanizsai célvonalat, sikerének köszönhetően az összetett versenyben is az élre állt.

Pelikán János erőfeszítéseit is siker koronázta, felhúzhatta a legjobb hazai kerékpárost illető fehér mezt. A Balatonfüred és Nagykanizsa között kijelölt 183 kilométeres útvonalon, enyhén dombos terepen teljesítették a távot a versenyzők. A szakasz során két hegyi (Balatonszőlős és Vigántpetend), illetve három gyorsasági (Tapolca, Hévíz és Zalakaros) részhajrára is sor került. Ráadásul a szakasz elején volt a két hegyi részhajrá, így a piros mezért érdekeltek nagyon hamar kiharcolták maguknak a nap szökése jogát.

A hét fős szökevény csapatban a magyar Pelikán János (Androni Giocattoli-Sidermec), mellett két lengyel – Maciej Paterski (Voster ATS), és Pawel Bernas (Mazowsze Serce Polski) -, két spanyol – Sergio Roman Martin Galan (Caja Rural-Seguros) és Diego Pablo Sevilla (EOLO-Kometa) -, az olasz Emanuele Onesti (Giotti Victoria Savini Due) és a dán Alexander Kamp (TREK-Segafredo) kapott helyet.

Paterski – akinek csapattársa, a lengyel Stosz viselte ezen a napon a legjobb hegyi menőt illető piros mezt – megnyerte mind a két hegyi hajrát, s ezzel megszerezte magának a piros trikót. A szökevények a két hegyi hajrá után növelni is tudták előnyüket a mezőnnyel szemben, s ezt Mencshely környékére tornászták a maximumra, nagyjából hat és fél percnyire. Attól kezdve azonban szépen lassan csökkenni kezdett a különbség az élen tekerők és a szökevények között.

Pelikán János jól tartotta magát, gyorsasági részhajrát is tudott nyerni, de Nagykanizsához közeledve egyre nagyobb sebességre kapcsoltak az üldözők. A befutó előtti percekben tudták meg a nagykanizsai nézők, hogy időközben a Tour de Hongrie címvédője, Valter Attila ismét parádézott a Giro d’Italián, s nagyszerű teljesítményével átvette a legendás rózsaszínű trikót!

Az egész nap oly borús ég is kiderült, néhány percre ragyogó napsütés köszöntötte a magyar kerékpársportnak ezt a csodálatos napját! Ráadásul Attila megörvendeztetett minden magyar szurkolót, hiszen friss rózsaszínű trikósként adott nyilatkozatában magyarul üzente: Hajrá, Tour de Hongrie! Közben a szökevények négyen maradtak elöl, Pelikán János is próbálta diktálni a tempót, de ilyen az országúti kerékpárversenyek világa, az utolsó két kilométeren a sprinterek csapatai végleg ledolgozták hátrányukat, s elkezdtek a befutóra hangolni.

Meglehetősen technikás út vezetett a célegyenesig, az utolsó kilométereken több éles kanyart kellett bevennie a nagy tempóval érkező mezőnynek, a célegyenes viszont csalóka volt, hiszen hosszú lejtmenet után az utolsó háromszáz méter kellemetlen emelkedővel várta a sprintereket.

Néhány bukás előzte meg a befutót, de a sprinterek nem estek ki a küzdelemből, hatalmas csatát vívtak a szakaszgyőzelemért. Az első helyet végül a BORA-hansgrohe menője, a belga Jordi Meeus szerezte meg, megelőzve a Team DSM olasz sprinterét, Alberto Daniesét és a sárga trikós német Phil Bauhaust (Bahrain-Victorious). Meeus – aki a szerdai 1. szakaszon harmadik lett – átvette a sárga és a zöld mezt is, a piros Paterskire került, Pelikán János hatalmas erőfeszítéseit pedig siker koronázta, a nap során gyűjtött időjóváírásának köszönhetően átvette a legjobb hazai versenyzőt illető fehér mezt. Eredmények:

2. szakasz, Balatonfüred-Nagykanizsa (183 km):
1. Jordi Meeus (belga, BORA-hansgrohe) 4:03:55
2. Alberto Daniese (olasz, Team DSM) azonos idővel
3. Phil Bauhaus (német, Bahrain-Victorious) a. i.
Az összetett versenyben: 1. (sárga mezben az Aktív Magyarország-díjért) Jordi Meeus (belga, BORA-hansgrohe)
A gyorsasági pontversenyben: 1. (zöld mezben a Skoda- és az Europcar-díjért) Jordi Meeus (belga, BORA-hansgrohe)
A hegyi pontversenyben: 1. (piros mezben a Cofidis-díjért) Maciej Paterski (Voster ATS)
A legjobb magyar versenyző: 1. (fehér mezben a Magyar Közút Zrt- és a Bringasport-díjért) Pelikán János (Androni Giocattoli Sidermec)

Ma a Veszprém és Tata között kijelölt 142 kilométeres útvonalon, enyhén dombos terepen teljesítik a távot a versenyzők. A szakasz során két hegyi (Hárskút és Pannonhalma), illetve két gyorsasági (Zirc és Oroszlány) részhajrára is sor kerül. Rajt a veszprémi Óváros téren 14:30-kor. Várható befutó a tatai Május 1. úton 17:44-kor. A papírforma alapján Tatán mezőnybefutó várható.

MKSZ alapítvány utánpótláskorúaknak

Utánpótláskorúak versenyeztetésének támogatására hoz létre alapítványt a Magyar Kerékpáros Szövetség. Az MKSZ tegnapi siófoki sajtótájékoztatóján – amelyet még a TdH 2. szakasza előtt tartottak – Princzinger Péter, a szövetség elnöke elmondta: a magyar kerékpársport fejlődési pályára állt az elmúlt években, egyre több szakágban vannak nemzetközi eredmények, a sportág egészséges, erőtől duzzad.

Ma már nem lehet statisztikai véletlennek nevezni az elért eredményeket – fogalmazott a legfrissebb kiemelkedő eredményként megemlítve, hogy Valter Attila a legjobb 25 év alatti versenyzőnek járó fehér trikót viseli a Giro d’Italián, és 4. helyen áll összetettben.

Hozzáfűzte: a kiemelkedő eredmények ellenére nem dőlnek hátra, hanem a jövő eredményessége érdekében az utánpótlás-versenyzőkre is kiemeltebben figyelnek. – Arra, hogy a következő négy-öt évben honnan kerülnek ki a Valter Attilák, Vas Kata Blankák, Karl Ádámok – tette hozzá jelezve, a már meglévő programok mellett a következő lépés az utánpótláskorú sportolók versenyeztetése szakágtól függetlenül.

A szövetség egymillió forint vagyoni hozzájárulással létrehoz egy alapítványt erre a célra, az ide érkező támogatásokat pedig egységes felosztási pontrendszer alapján juttatják műhely-támogatásként utánpótlásnevelő kluboknak, egy háromfős kuratórium és az MKSZ elbírálása alapján. A cél, hogy a fiatalok versenyrutint szerezve minőségi kerékpárosokká válhassanak, ehhez kap plusz hozzájárulást a 8-15 esztendős korosztály. A Magyar Kerékpáros Utánpótlásért Alapítványba érkező összegek felhasználásáról minden november-decemberben döntenek majd a következő esztendőt illetően.

Dér Zsolt, a magyar válogatott szövetségi kapitánya szerint fontos, hogy személyre szabottan tudják támogatni a fiatalokat, ami elősegíti a tudatosabb felkészülést, sportolást. – Igyekszünk őket nemzetközi szinten versenyeztetni, hiszen fontos, hogy már most azokban a közegekben mérettessék meg magukat, ahová el szeretnének jutni a jövőben – közölte.

Karl Ádám, a Tour de Hongrie-n szereplő magyar válogatott kiemelt embere úgy fogalmazott: a hazai kerékpársport nagy fejlődésben van strukturális és eredményszinten is. Megemlítette a Tour de l’Avenirt is, a fiatalok Tour de France-án két éve volt lehetőségük részt venni a magyar válogatottal, ami nagyon sokat jelentett a jövőjük szempontjából. – A Tour de Hongrie külső szemmel nagyon motiváló gyermekként, én pedig büszke vagyok, hogy itt lehetek, és a magyar válogatottban fehér trikót viselhetek a magyar körverseny mai szakaszán – nyilatkozott Karl Ádám.

Szóljon hozzá!