ZETApress

hírportál

Öt nap: 792 km bringán

Tegnap este Siófok Fő terén került sor a Tour de Hongrie csapatbemutatójára. 22 csapat 130 kerékpárosa vesz részt a ma 13:45-kor rajtoló Magyar Kerékpáros Körversenyen – tudatták sajtósaik.

Minden idők eddigi legnagyobb magyar versenyén nyolc WorldTeam, kilenc ProTeam, négy kontinentális csapat és a magyar válogatott versenyzői vesznek részt, öt kontinens huszonnyolc országából érkeztek résztvevők körversenyünkre. Nemcsak a világ legjobb csapatai részéről kap nagy figyelmet a Tour de Hongrie, a nemzetközi média figyelme is felülmúl minden eddigit: a következő öt napban a világ 150 országában élőben közvetítik a magyarországi eseményt a televíziós társaságok, a világ minden kontinensén csaknem 800 millió tévénézőhöz juthatnak el a hazánkban forgatott felvételek.

Nagyon készültünk ma erre a csapatbemutatóra, de közben fél szemmel néztük, hogy mi történik Olaszországban. Valter Attila, a Tour de Hongrie címvédője ma 6. lett, ezzel átvette a fehér trikót a Giro d’Italián, mely sporttörténeti siker! Az olasz versenynek van egy másik magyar indulója is, Dina Márton, aki két éve ezüstérmes volt a Magyar Körversenyen. Óriási, hogy ilyen remek bringásaink vannak! Nagyon sokat dolgoztunk az előző hónapokban a kollégáimmal, soha ilyen jól nem álltunk, olyan jó lenne ez a verseny, mint még soha, ha nem nyomná rá a bélyegét a koronavírus-járvány, rengeteg pluszfeladatot ad nekünk. Mégis, remélem, ez már nem sokáig tart, s a Tour de Hongrie a nyitásnak jelképes eseményévé válhat – mondta Eisenkrammer Károly, a Tour de Hongrie főszervezője.

A főszervezői köszöntő után vastaps kísérte a Siófoki Kórház-Rendelőintézet egészségügyi dolgozóinak Jerusalema-táncát, a szervezők nevében is köszönetet mondunk áldozatos munkájukért! A város nevében dr. Nagy Gábor, Siófok alpolgármestere köszöntötte a vendégeket.

A turizmus szempontjából nagyon fontos, hogy meg tudjuk mutatni a világnak Magyarország természeti és épített értékeit. Nincs még egy olyan sportág, mint az országúti kerékpározás, amely ilyen jól meg tudja mutatni a világnak értékeinket, ezért van óriási jelentősége annak, hogy ebben az évben már százötven országban közvetítik élőben a televíziók a Tour de Hongrie versenyét. Köszönet illet mindenkit, aki lehetővé tette, hogy eddig eljussunk – mondta Princzinger Péter, a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke.

Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos a viadalt a magyar kerékpározás rubint ékkövének nevezte. Kiemelte, a mezőnyben részt vesz a világelitet jelentő WorldTeamek közül nyolc, a másodvonalbeli ProTeam sorokból kilenc istálló, így tíz olyan csapat áll rajthoz a Tour de Hongrie-n, amely a Giro d’Italián is szerepel. – Ha egy óvatlan néző a tv-közvetítésre néz, nem biztos, hogy első pillantásra meg tudja különböztetni egymástól a Girót és a Tour de Hongrie-t – fogalmazott kiemelve: teljes összefogás övezi a versenyt, egységet kovácsolt Magyarországon a Tour de Hongrie.

A Tour de Hongrie mezőnye ma kora délután Siófokról indul útjára, és Kaposvár, Balatonfüred, Nagykanizsa, Veszprém, Tata, Balassagyarmat, Gyöngyös-Kékestető érintésével május 16-án vasárnap a budapesti Városligetben 15 óra előtt ér majd célba. A rangos nemzetközi mezőny az öt versenynap során összesen 792 kilométert tesz meg, s ezalatt 7954 méternyi szintemelkedést is leküzd.

A kerékpárversenyen díjat kapnak a szakaszgyőztesek, az összetett legjobbja viselheti majd a sárga trikót, de különdíjat kap a gyorsasági (zöld mez) és a hegyi pontverseny (piros mez) legjobbja is. A fehér mezt viselhető a versenyben legjobb magyar kerékpáros, de a csapatversenyben is győztest hirdetnek majd a viadal végén. A 42. Tour de Hongrie összdíjazása meghaladja a 16 millió forintot.

Valter Attiláé a fehér trikó a Giro d’Italián

Fehér-betűs ünnep a hazai kerékpározásban a mai nap, hiszen soha egyetlen magyarnak sem sikerült még nagy háromhetes grand tour versenyen megkülönböztető trikót szereznie. Valter Attila mai 6. helyével összetettben az 5. helyen áll, a 25 év alatti fiatalok versenyében pedig élre ugrott, így ő viselheti a fehér trikót.

Dina Márton élete első Grand Tour versenyén végig az elmenésben tekert Valter Attilával egyetemben, így a két magyar fiú végig a főmezőny előtt, az izgalmak sűrűjében töltötte az olasz kör 4. szakaszát – tudatta Kádár Kristóf kommunikációs vezető.

A piros-betűs ünnepek mellett a kerékpársport naptárában mától május 11-e fehér-betűs ünnep lesz. A viccet félretéve, ha megnézzük az elmúlt évek eredményeit, ezek a srácok megérkeztek a világ élvonalába, ez már nem statisztikai véletlen, ez már a világszintű magyar kerékpársport. Óriási köszönet mindenkinek, aki ehhez hozzátett – kommentálta a siker Princzinger Péter, a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke.

A 21 szakaszból álló Giro d’Italia ma az 5. szakasszal folytatódik, ahol Valter Attilát fehér trikóban láthatjuk versenyezni. Valter és Dina kisgyermekkorukban együtt kezdték a kerékpározást. A Magyar Kerékpáros Szövetség bízik benne, hogy az utánpótlás-nevelésnek óriási lendületet adhat, hogy a magyarok helyet béreltek a nemzetközi mezőnyökben.

Szóljon hozzá!