ZETApress

hírportál

Mászófal Kőbányán

Egyedülálló sportmászó komplexum nyílt Kőbányán. Az ország egyetlen olyan sportmászó komplexuma nyílt meg a Maglódi út 47-ben, ahol az olimpiai sportággá vált sportmászás mindhárom ága gyakorolható, ugyanakkor a létesítmény a környezet és a résztvevők számát tekintve piacvezető az ipari alpin technikai oktatás terén.

Kővágó Károly, a MAG47 mászóterem társalapítója és egyben ügyvezető igazgatója a délelőtti sajtótájékoztatón felhívta a figyelmet arra, hogy a falmászás olimpia sportággá válásával, az Egyesült Államokhoz hasonlóan idehaza is növekedésnek indult a mászótermek száma. Az egykori Globus Konzervgyár területén létrejött MAG47 idehaza az egyetlen olyan komplexum, ahol mind a három szakág, a nehézségi, a gyorsasági és a boulder mászás is világ-színvonalon űzhető – emelte ki hozzátéve: márciusban megkezdték a próbaüzemet és egy Magyar Kupa-fordulót már meg is rendeztek a létesítményben.

Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos elmondása szerint a kormány egyik célja, hogy 2030-ra Magyarország a legélhetőbb országok közé tartozzon, ezen belül az ő feladatuk a feltételek biztosítása ahhoz, hogy az emberek egészségesebben tudjanak élni. – A járványadatok is megmutatták, hogy az emberek egészségére jobban oda kell figyelni, ezért a fiataloknak is a virtuális világgal versenyképes élményeket szeretnénk nyújtani – fogalmazott hozzátéve, hogy tavaly 14, idén 16 mászótermet, továbbá 32 sziklamászó- és 7 via ferrata-útvonal létrejöttét, illetve megújítását támogatta az Aktív Magyarországért Kormánybiztosi Iroda, amely az 500 millió forintból kialakított MAG47 létrehozásához 50 millió forinttal járult hozzá.

Kandrács Ildikó, a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség elnöke a terem megnyitását a mászótársadalom életében óriási mérföldkőnek nevezte, hiszen az egyetlen olyan hely, ahol mind a három sportágban fel lehet készülni a versenyekre. A MAG47 ugyanakkor az alapterületét (2300 m2) és a mászófelületét, ezáltal a befogadóképességét tekintve is a legnagyobb terem az országban.
Beszámolt arról, hogy a sportág példátlan fejlődésen megy keresztül, hiszen a tagegyesületeik száma egy év alatt 43-ról 56-ra, a tagok létszáma 1500-ról 3000-re nőtt, de emellett több tízezerre tehető azoknak a száma, akik hobbiból keresik fel a mászótermeket. Kérdésünkre elmondta, hogy a tokiói olimpián – ahol a sportmászás bemutató sportágként szerepel – még nem lesz magyar a 20-20 férfi és női versenyző között, de remélik, hogy 2024-ben Párizsban már igen.

Radványi Gábor, a Kőbányai Önkormányzat sportért felelős alpolgármestere kifejtette, az anyagiakat leszámítva minden egyéb módon igyekeztek támogatni a beruházás megvalósítását, amely jól illik abba a koncepciójukba, hogy Kőbánya legyen “Budapest sport-fővárosa”. A tegnapi sajtótájékoztatón bemutatott épülő velodrom is ezt a célt szolgálja.

Kovács András, az épületet korábban tulajdonló Indotek Group ingatlan értékesítési igazgatója szerint ez a projekt a sport iránti szeretetről, kitartásról, egy lehetetlennek tűnő álom megvalósításáról szól és például szolgálhat más vállalkozások számára is.

Szóljon hozzá!