ZETApress

hírportál

Cél az olimpia!

Küzdelmes szezon után is a pekingi téli olimpia a cél. A járványhelyzet okozta kihívások ellenére is eredményes idényt zártak a magyar snowboardosok – tudatta Pintér László, a Magyar Snowboard Szövetség sajtóreferense. Fotóink az MSBSZ felvételei.

Az elmúlt idény a folyamatos újratervezésről szólt a magyar snowboardsport szakvezetése és élversenyzői számára egyaránt. Az utazási korlátozások és sok külföldi síterep zárva tartása ellenére ugyanakkor számos téren sikerült előrelépni, így bizakodóan tekintenek a következő szezon elé. Amely szezon kiemelt fontosságú, hiszen jövő februárban Pekingben téli olimpiát rendeznek, és van esély rá, hogy az ötkarikás játékok történetében először magyar snowboardosnak is szurkolhassunk. Az elmúlt téli szezonról egy hangulatos videót is készített a szövetség, amely idekattintva tekinthető meg.

Fricz Botond: Teljes erőbedobással az olimpiai részvételért

Hazánk legjobb freestyle snowboardosa az egy évvel korábbi sérüléséből felgyógyulva bátran várta az idényt, több új trükköt is sikerült megtanulnia a versenyszezon kezdetére. Ezek közül a legkomolyabb egy tripla csavart szaltó, az ún. backside triple cork 1440, amelyet Boti a magyar snowboardosok közül elsőként mutatott be. Ezekkel a trükkökkel már ott van a világelitben, és rendkívül motivált, hiszen tudja, hogy további edzéssel és a versenyköre hibátlanra csiszolásával akár döntős is lehet.

A sok törölt verseny után a március igencsak sűrű programot hozott, egymást követték a világkupa-versenyek és a világbajnokság. A három hét alatt három verseny igazi daráló volt Boti számára, főleg úgy, hogy indulás előtt az ausztriai edzőtáborban nagyot esett, és csúnyán megütötte magát. De így is sikerült a coloradói világbajnokság Big Air versenyszámában egy 27. helyet elcsípnie, ami három kritérium közül az első az olimpiai kvalifikációhoz. Boti jelenleg az érettségijére koncentrál, de utána vár rá két hét amerikai és három hét ausztriai edzőtábor, ahol már a következő versenyszezonra készül.

Freestyle utánpótlás

A szövetség komoly energiákat mozgósít annak érdekében, hogy már most megtalálják azokat a tehetségeket, akik majd Fricz Botond nyomaiba léphetnek. – Az utazási nehézségek és a pandémia miatti rendezvényszervezéssel kapcsolatos szigorítások nem kedveztek nekünk, de ennek ellenére is sikerült több freestyle utánpótlás edzőtábort Ausztriában megtartanunk, havi szinten átlagosan egy hetet tudtunk havon tölteni a csapattal.

Az idei szezonban kiemelendő, hogy a FIS által szervezett Development Camp a járványhelyzet ellenére is – bár szigorúbb körülmények között – de megrendezésre került, ahol mi is részt vettünk. Ez a tábor egy nagyon jó lehetőség a fiatal generáció számára, hogy internacionálisan a korosztályával együtt közösen eddzen és fejlődhessen, ezen felül pedig megismerkedjen a versenyzőkkel, a sportággal, a történelmével és mindennel, ami a snowboarddal kapcsolatos. Valamint sikerült a World Rookie Tour döntőjén is részt vennünk. Ez a World Snowboard Federation által elindított junior világbajnokság-sorozat már rengeteg híres profi versenyzőt indított el a világhírnév felé, mint például Roope Tonteri, Eero Ettala, Sven Thorgen, vagy Markus Kleveland – foglalta össze Györki Balázs, a freestyle szakág vezetője.

Snowboardcross: a jövő sikereit építik

Továbbra is töretlen az utánpótlás-nevelés az egyik legizgalmasabb olimpiai versenyszámban, a snowboardcrossban. Ebben a számban négyen (vagy ha a pálya mérete engedi, hatan) csúsznak egyszerre egy ugratókkal, döntött kanyarokkal tarkított pályán, ahol a cél elsőként leérni. Fiatal versenyzőkből álló népes csapatunk szorgalmasan járja a nemzetközi FIS- és junior versenyeket, idén pedig a junior világbajnokságon is részt vettek. Vincze Zsófia és Brunner Blanca teljesítménye a legkiemelkedőbb, de a többiek is rendkívül ügyesek és motiváltak.

A kiutazások megszervezése sokkal nagyobb kihívást jelentett számunkra, mint az ezt megelőző időszakban. Utólag elmondható, hogy a körülményekhez képest sok havas edzőnap áll versenyzőink mögött, és az elérhető és megrendezésre került versenyeken részt vettünk. Összességében a versenyeredményekkel és a jelenlegi FIS pontátlagokkal elégedettek lehetünk, voltak kiemelkedő és kevésbé sikeres versenyek. A junior világbajnokságon nagyon sok tapasztalattal gazdagodott csapatunk, ami bizakodásra ad okot a jövőre nézve. A következő szezonban nagy álmot tűztünk célként, miszerint szeretnénk bekerülni az Európa Kupa mezőny első felébe, és stabil TOP 20-as helyezéseket elérni – értékelt Bekényi Ádám, a snowboardcross válogatott edzője.

Alpin snowboard: a COVID-19 súlyosan megtépázta a szezont

A járványhelyzet miatti korlátozások a gyorsasági szakágat sújtották leginkább. Az idény fénypontját a magyar bajnoki futamok jelentették, hazai havon. – Nagy dolog, hogy az idei szezonban mindkét alpin szám magyar bajnokságát itthon tudtuk megrendezni (a szlalomot Eplényben, az óriás-műlesiklást Mátraszentistvánon). A COVID-helyzet azonban sajnos súlyosan lekorlátozta a lehetőségeinket, a kilátástalanság pedig nem volt jó hatással a motivációra. Az idősebb generáció belelkesedett, hogy az eredeti rendező visszalépése után a szomszédos Szlovénia vállalta el az alpin snowboard világbajnokságot, amire lelkesen készültünk is. Végül azonban háromból kettő versenyzőnk pont a verseny előtt fertőződött meg, így kis sem tudtak utazni. Szóval számunkra nehéz pozitív mérleget vonni az elmúlt szezonról – mondta érezhetően csalódottan Sümegi Péter, az alpin szakág vezetőedzője.

Bécsy Balázs elnök: Félig teli poharat látok

A 2020/21-es szezon vélhetően a legfurcsább és egyben legtöbb kihívással telített szezonként fog megmaradni az emlékezetünkben. Bízunk benne, hogy egy szabadabb idény áll előttünk minden szempontból. Minden teher ellenére nem volt eseménytelen az elmúlt egy év. Sikerült minden tervezett hazai eseményt megszervezni, és ezzel lehetőséget teremteni a gyerekeknek a versenyzésre, és arra, hogy azt csinálhassák amit a legjobban szereretnek: csúszni. A nemzetközi megmérettetések ugyan nagyrészt elmaradtak de így is jelen voltunk junior vb-n, világkupán. Olimpiai aspiránsunk Fricz Boti sérülés után újra edzés- és versenyhelyzetbe került. Big Air-ben egy vb 27. hellyel megszerezte a belépő szintet a pekingi téli olimpiára, és várja az év hátralévő idejében várható versenyeket.

A pandémia miatt még több szakág indult a hazai versenyeken, emelkedő létszámú versenyeink mutatják, hogy jó irányba tartunk a versenyek hazai szervezésével.. A Burton Riglet iskolai sportág- népszerűsítő program ugrásra kész, így arra vár csak, hogy a körülmények helyreálltával oktatóink elindulhassanak, és mind több gyerek számára villantsák fel a sportágban rejlő lehetőségeket. A nyári időszakban sem tervezzük elengedni a sportolóinkat, aktivitások, táborok, szárazedzések várják őket. Mindent összegezve félig teli poharat látok még ebben a nehéz időszakban is, bizakodva várjuk a következő szezont, amit szorgalmas nyári előkészítésnek kell megelőznie – értékelt Bécsy Balázs, a Magyar Snowboard Szövetség elnöke.

Magyar Snowboard Szövetség

A hazai snowboard egyesületeket tömörítő, 1993-ban alapított szervezet, melynek célja a versenysport koordinálása és a snowboardsport népszerűsítése a legszélesebb körökben. A profi és amatőr sportolók támogatása mellett kiemelt feladatának tekinti a snowboard tömegsporttá történő fejlesztését és az utánpótlás-nevelést.

Szóljon hozzá!