ZETApress

hírportál

A nyolcadik WorldTeam!

Mához két hétre, május 12-én szerdán 13:45-kor Siófokról útjára indul a 42. Tour de Hongrie mezőnye. Nemcsak lózung: minden idők eddigi legerősebb mezőnye, hiszen – egészen friss a hír – a német Team DSM is feliratkozik a rajtlistára!

A koronavírus-járvány a feje tetejére állított mindent a kerékpársportban is, egészen rangos viadalok szervezői voltak kénytelenek visszalépni a rendezéstől 2020-ban, s még az idén is előfordulnak hasonló esetek. Egy kicsit ennek is köszönhető, hogy a sztárcsapatok részéről ilyen nagy az érdeklődés a Magyar Körverseny iránt. A rajtlistán a német Team DSM érkezésével immár nyolc WorldTeam, kilenc ProTeam, négy kontinentális csapat és a magyar válogatott szerepel – vagyis 22 csapat 132 kerékpárosa szállhat nyeregbe május 12-én délután a Balaton fővárosában.

A német WorldTeam jogelődje 2005-ben holland-japán együttműködésben, Shimano-Memory Corp néven alakult meg, a prokontinentális csapat holland bejegyzéssel kezdte meg működését. Az új sor vezére egy szezon erejéig a német Stefan Schumacher volt, aki pályafutása során nyolc körversenyt is meg tudott nyerni.

Következtek a Skil-Shimano-évek, a holland csapat 2008-ban és 2009-ben is nagyokat dobott a Párizs-Nizzán, ennek köszönhetően 2009-ben meghívást kapott a Tour de France-ra. 2011-ben a klub új üstököse, a német Marcel Kittel szakaszt is tudott nyerni a Vuelta a Espanán, mindhiába, az együttes elveszítette főszponzorát. Az összeomlás helyett feltámadás következett: 2012-ben ismét szabad-kártyát kapott a csapat a Tour de France-ra, sőt ősszel a Vueltára is, amelyen már két új gigásszal, a holland Tom Dumoulinnal és a német John Degenkolbbal támadott, utóbbi öt szakaszgyőzelemmel mutatkozott be, ő nyerte a madridi befutót is.

Innen már egyenes út vezetett a legnagyobbak közé: a klub – Team Argos-Shimano, Team Giant-Shimano, Team Giant-Alpecin, Team Sunweb, majd Team DSM néven – 2013 óta WorldTeam, megannyi világsikert elérve. 2013-ban Kittel négy szakaszt nyert a Touron, 2015-ben Degenkolb megnyerte a Milánó-San Remót és a Párizs-Roubaix-t is, 2016-ban Dumoulin nyert két etapot is a Francia Körön, egy évvel később ugyanő megnyerte a Giro d’Italiát és az időfutam-világbajnokságot is. 2018-ban Dumoulin a Touron és a Girón is ezüstérmes lett, tavaly pedig a Girón és a Touron is villogtak a német csapat legjobbjai: az ausztrál Hindley második, a holland Kelderman pedig harmadik lett az Olasz Körverseny összetettjében, a Francia Körversenyen pedig a svájci Hirschi egy, a dán Soren Kragh Andersen pedig két szakaszsikert is elért.

A német együttes 2021-ben már Team DSM néven szerepel, méghozzá egy frissen érkezett nagyágyú, a francia menő Romain Bardet nevével fémjelezve. Ő ebben az évben a Giróval és a Vueltával tervez, mi nem találkozhatunk vele. Azt talán mondani sem kell: a Team DSM is először szerepel a Tour de Hongrie-n. Szurkolunk, hogy emlékezetes legyen számukra a bemutatkozás! A 42. Tour de Hongrie nemzetközi kerékpárverseny május 16-án vasárnapig tart, a rajt 13 órakor, a befutó 14:46-kor lesz a Hősök terén.

Szóljon hozzá!