ZETApress

hírportál

Pétanque Debrecenben

Nem kell lemondanunk a sportolásról a Covid idején sem, persze a szabályok betartásával. A friss, szabad levegőnek vitalizáló hatása van, hátha még összekötjük erőnkhöz mért mozgással, erősödik az immunrendszerünk, ellenállóbbak leszünk a betegségekkel szemben. Erre igen alkalmas a pétanque nevű francia eredetű golyójáték.

A pálya mérete 3-4 méter széles, 12-15 méter hosszú. A sportra minden olyan viszonylag kemény talaj alkalmas, amin egy vékony 1-2 cm lazább réteg található. Játszható murva köves, kavicsos, salakos, döngölt földes talajon. A laza homok és a sóder vagy a túl vastag felső laza réteg nem megfelelő. Kialakítható parkban, udvaron, játszótéren, kis befektetéssel.

A játék játszható egyéniben, párosban 3-3 golyó/fő, és háromfős csapatban (2-2 golyó/fő). Aki hamarabb megszerzi, a 13 pontot az győz – tudtuk meg Kiss Erzsébettől. A szórakozáshoz fémből készült amatőr szintű golyók ára olcsóbb, míg a versenygolyóknak már borsosabb ára van, súlya, átmérője különböző lehet. A játék kelléke még egy kisebb, fából vagy műanyagból készült célgolyó, az úgynevezett Öcsi.

A versengés úgy kezdődik, hogy a dobókörből a kisorsolt egyén eldobja az Öcsit hat-tíz méter távolságra. Aztán dob a következő ellenfél. A cél, az, hogy a saját golyót minél közelebb kell juttatni a kidobott Öcsihez. Más-más szabályok vonatkoznak, ha párokban, vagy csapatok mérkőznek egymással. A csapat a kör végén annyi pontot kap, ahány golyóval közelebb tudott kerülni az Öcsihez az ellenfél golyóihoz képest. 13 pont jelenti a győzelmet. A szabályokat, módszereket szakemberrel szükséges elsajátítani.

A pétanque olimpiai sportág lesz Párizsban

Debrecenben a Petanque-ot a Szervátültetettek vitéz Váry Sándor Egyesülete karolta fel. Edzéseiket a Békás-tónál kialakított pályán végzik jó időben. Vezetőjük Balogh László, aki 2019-ben az angliai NewCastle Gateshead-ben megrendezett Szervátültetettek Világjátékán 60-69 éves férfiak egyéni versenyén a 48 fős mezőnyben a 9. helyezést érte el, közel 12 órás versengésben. Arra törekszik, hogy minél többen ismerkedjenek meg ezzel a szórakoztató sportággal, valamint önkéntesek, támogatók segítségével minél több pálya jöjjön létre a cívisvárosban és a megyében. Példájuk nyomán pedig javasoljuk, hogy a többi megye is kövesse a debreceni példát. Ugyanis a párizsi olimpián a franciák a rendező ország jogán bevezethetnek egy új sportágat, és ő választásuk a nemzeti sportáguknak számító pétanque-ra esett.

Szóljon hozzá!