ZETApress

hírportál

Pécsre figyel ma a világ

Schmitt Pál, a MOB elnöke kap trófeát ma délután 4 órakor Pécsett a fair play népszerűsítése terén kifejtett munkájáért ? tudtuk meg a tegnap délelőtti, Kárpát utcai Hotel héliabeli sajtótájékoztatón Kamuti Jenőtől, a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnökétől.

A Fair Play díjakat több mint 40 éve ítélik oda azoknak a sportolóknak, akik a tiszta sportot és az erkölcsileg helyes magatartást képviselik a sportban. Idén a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa program keretében először rendezik Magyarországon a rangos díjátadó gálát.

A sport legemlékezetesebb pillanatai

Egy kölcsönadott futócipő, egy spontán átengedett bronzérem és az élről kiállt tájfutók segítségnyújtása balesetet szenvedett sporttársuknak ? többek között ezeket a cselekedeteket jutalmazzák idén Fair Play Díjjal. Pécsre figyel ma a világ. A rangos díjátadó ugyanis Róma, Párizs és Isztambul után most Európa Kulturális Fővárosában lesz.

Sokak szerint, ha élsport, akkor dopping. A dopping sokszor árnyékot vet a tiszta játék eszményére és az egész Európát átszövő bundabotrány sem tett jót a sport megítélésének. A legtöbb sportoló azonban időt, energiát nem kímélve készül a megmérettetésekre. A fair play jelentése a tiszta eszközökkel játszott mérkőzés és az ellenféllel szemben tanúsított sportszerű magatartás eszménye.

Magyarok az élen

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság a Nemzetközi Fair Play Bizottság 1964-es megalakulása után a magyarok az elsők között csatlakoztak a sportszerűségi mozgalomhoz, amikor a hazai sportvezetők 1967-ben létrehozták a Magyar Fair Play Bizottságot.

Az UNESCO és a NOB Fair Play Bizottsága évente határoz arról, hogy az előző év során milyen személyek, vagy szervezetek érdemelték ki sportszerű magatartásukkal, vagy a fair play eszményét képviselő és hirdető tevékenységükkel a Nemzetközi Fair Play Díjat. Ez a rangos elismerés hazánkban kevésbé ismert, a díjátadó eddig külföldön volt.

Sportszerűségből jeles

A 2009-es évben a világ minden tájáról beérkező 68 jelölés alapján a bizottság 18 díjazottat választott ki, akiknek Pécsett adja át e rangos nemzetközi elismerést. A díjat három kategóriában ítélik oda: sportszerű cselekedetért, a sportszerűség népszerűsítéséért és az életút elismeréseként adják.

A korábbi években Fair Play-díjat kapott például: Sebastien Loeb (rallye-versenyző), Wayne Gretzky (jégkorongos), Pete Sampras (teniszező). Ők az ismert nevek, legtöbbször azonban csak a szakújságírók számára ismert sportolók részesülnek ebben az elismerésben. Idén az alábbiak lettek nemzetközi Fair Play díjasok.

Fair play cselekedet

Trófeák: Elvan Abeylegesse atléta, Törökország (etióp származású), Ammanuel Merkorios atlétikaedző és Eritrea Giuseppe Pillon labdarúgóedző, Olaszország.

Diplomák: Thierry Gueorgiou tájfutó, Franciaország, Anders Nordberg tájfutó, Norvégia, Michal Smola tájfutó, Csehország, John McCurry szörfös, Észak-Írország, Sanjaasuren Mivaragchaa dzsúdós, Mongólia és Tatyana Sztetszyuk atléta, Oroszország.

Fair play népserűsítése

Trófeák: Herbert Ehlen és Klaus Klären sportszervező, Németország és Schmitt Pál MOB-elnök és NOB-tag, Magyarország.

Diplomák: Paolo Biggio, a Movimentoé vita szellemi atyja, Olaszország, Jacques Dorfmann teniszbíró, Franciaország és Sema Kasapoglu a fiatal lányok részére szervezett projektekért, Törökország.

Sportkarrier és élet a fair play szellemében

Trófeák: Saul Mendoza Hernandez fogyatékkal élő sportoló, Mexikó és William Slater labdarúgó, Nagy-Britannia.

Diplomák: Lornah Kiplagat atléta, Hollandia (kenyai származású) Henrique Nicolini testnevelő és sportvezető, Brazília, Jarolslav Pouzar jégkorongos, Cseh Köztársaság és Zygmunt Smalcerz súlyemelő, Lengyelország.

Szóljon hozzá!