ZETApress

hírportál

Öt nap, 794 km

Ahogy épp egy hete jeleztük, tegnap végre megismerhettük az útvonalat: Siófokról rajtol és budapesti etappal végződik a május 12-e és 16-a között sorra kerülő 42. Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny.

A rangos nemzetközi verseny szervezői a koronavírus-járvány miatt kénytelenek voltak szakítani az elmúlt években megismert útvonal-bemutató élő gálaműsorral, s ezúttal az M4 Sporton mutatták meg, az országban merre jár majd a színes karaván. A megmérettetés a Balaton körül kezdődik majd: a Siófok-Kaposvár nyitószakaszt a Balatonfüred-Nagykanizsa etap követi, hogy aztán a 3. versenynap veszprémi rajtja után a magyar tenger térségét elhagyva Tatán érjen célba a mezőny.

A királyetap a Balassagyarmat-Gyöngyös-Kékestető táv lesz: a 984 méteres tengerszint feletti magasságon záruló szakaszon több mint 300 méternyi szintemelkedést kell leküzdeniük a bringásoknak. A záróetapra négy év után ismét a fővárosba érkezik a Tour de Hongrie: 12 kört kell teljesíteniük a bringásoknak a Városliget és a Puskás Aréna körül futó körpályán.

Eisenkrammer Károly főszervező az útvonal-bemutatóban kiemelte, a Kelet-Magyarországon rendezett tavalyi kiírás után idén a Balaton környékét mutatja meg a tévénézőknek a magyar körverseny.

Szabó Tünde, az EMMI sportért felelős államtitkára elmondta, hogy az elmúlt évben hat kontinens sportolói érkeztek ide 30-nál több országból, egyúttal hangsúlyozta, idén elsődleges az egészségügyi biztonság megteremtése, melyet szem előtt tartva fogják megrendezni a 42. TdH-t.

Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos szerint a kerékpározás felfelé ívelő szakaszban van Magyarországon. – Innentől kezdve, ha csak picinyeket lépünk előre vagy tartani tudjuk a színvonalat, az is jó. Ha pedig valamelyik magyar fiú olyan győzelmet tudna aratni az idei esztendőben, mint tavaly Valter Attila, az már fantasztikus lenne – fűzte hozzá.

A Tour de Hongrie-val odaértünk a világszínpadra, ez a magyar kerékpársport zászlóshajója – szögezte le Princzinger Péter, a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke, aki a francia, olasz vagy épp a belga viadalokhoz hasonlította a világszerte legismertebb magyarországi kerékpáros márkanevet.

Székely Dávid, az M4 Sport csatornaigazgatója kiemelte: nagy kihívást jelent közvetítés-technikailag a kerékpárverseny. Motorosok, helikopter, jeltovábbító repülőgép kellenek ahhoz, hogy úgy tudjuk megmutatni a nézőknek a versenyt és a tájakat, ahogyan érdemes. Ez egy nagyon összetett feladat, nehezebb, mint akár egy Bajnokok Ligája-mérkőzés közvetítése – tette hozzá.

Szilasi László versenyigazgató elmondta, hogy a 6 World Tour-, 10 Pro Tour és 5 kontinentális csapatból is versenycsúcsot jelentő számú nevezés érkezett és tervezik a mezőny létszámának növelését is a tavalyi 20 induló együtteshez képest. Eddig 12 csapat nevezését jelentették be, az indulást tervezők közül a holland Dylan Groenewegen, a Jumbo-Visma 9 hónapos eltiltásból visszatérő sprintere emelkedik ki, aki akár négy szakaszon is megmutathatja képességeit. – Ennek a mezőnynek ezeken az etapokon nem jelent nagy nehézséget a szintkülönbség, így akár négyszer is sprintbefutóra kerülhet sor. Az összetett pedig az elmúlt évekhez hasonlóan várhatóan a Kékestetőn dől majd el – fogalmazott a versenyigazgató.

A 42. Tour de Hongrie útvonala:
1. szakasz, május 12-e szerda: Siófok-Kaposvár, 173 km;
2. szakasz, május 13-a csütörtök: Balatonfüred-Nagykanizsa, 183 km;
3. szakasz, május 14-e péntek: Veszprém-Tata, 142 km;
4. szakasz, május 15-e szombat: Balassagyarmat-Gyöngyös-Kékestető, 204 km, hegyi befutó;
5. szakasz, május 16-a vasárnap: Budapest-Budapest, 92 km.

Szóljon hozzá!