ZETApress

hírportál

Tóth doktor Aranyszöge

Mongólia legmagasabb állami elismerését vette ma át dr. Tóth László, a Magyar Judo Szövetség elnöke. Az Aranyszög Érdemrendet Batbayar Zeneemyadar, Mongólia magyarországi nagykövete adta át – tudatta Gombkötő Roland, Magyar Judo Szövetség Médiabizottság.

Batbayar Zeneemyadar mongol nagykövet délután a Magyar Sport Házában szűk körű ünnepség keretében adta át az állami elismerést, az eseményen jelen volt dr. Kovács Antal, a Magyar Judo Szövetség szakmai alelnöke és Jernei Zoltán gazdasági alelnök is. Fotónk Érsek Renáta, MJSZ felvétele.

Ez Mongólia legrangosabb, nem mongol állampolgároknak adható kitüntetése, amelyet Khaltmaagiin Battulga köztársasági elnök adományozhat. Az Arany szög a mongol nép számára a sarki csillag neve. A nomád népek életében nagyon fontos igazodási pontot jelent a sarki csillag, hiszen a világ körülöttünk folyamatosan mozgásban van, a nap és a hold is változtatja a helyét, a sarki csillag viszont mindig irányt mutat az embernek – mondta a nagykövet kifogástalan magyarsággal.

Batbayar Zeneemyadar – aki hazájának legszentebb ünnepén, a Holdújév első napján mongol népviseletben jelent meg – hozzátette: Mongólia nagyon hálás mindazért, amit a Magyar Judo Szövetség elnöke tett a magyar és a mongol nép barátságáért.

Ez a számomra igen fontos kapcsolat éppen negyven évvel ezelőtt kezdődött, a magyar válogatott judósaként akkor juthattam el először Ulánbátorba, ahol egy nemzetközi versenyen vettünk részt. Nagyon kedves, vendégszerető embereket ismertem meg akkor, és ez egész életemben végigkísért. Egész életemben gyűjtögető ember voltam, barátságokat gyűjtöttem és gyűjtök ma is, nagyon büszke vagyok rá, hogy a világban számtalan barátom van, így Mongóliában is – mondta dr. Tóth László, az MJSZ elnöke.

Az elnök emlékeztetett rá, hogy 2017-ben Khaltmaagiin Battulga, Mongólia köztársasági elnöke – aki korábban maga is judós volt – elfogadta a meghívást a budapesti judo világbajnokságra, ráadásul a mongol judósok ki is tettek magukért, összesen hat érmet szereztek, s a köztársasági elnök a helyszínen láthatta, ahogyan a mongol Sumiya Dorjsuren megszerzi a világbajnoki aranyérmet.

Dr. Tóth László a 2021. júniusban rendezendő budapesti világbajnokságra is meghívta Khaltmaagiin Battulgát, ahogyan a mongol judoválogatott számára is együttműködési lehetőséget kínál a Magyar Judo Szövetség a következő hónapokban.

Szóljon hozzá!