ZETApress

hírportál

Olimpikonok oltása

Az elmúlt héten megkezdték olimpikonjaink oltását. Több száz Tokióba készülő sportolónkat oltották és még oltják koronavírus ellen, mert megbetegedésük jelentősen visszavetné felkészülésüket a július 23-án kezdődő nyári és a 2022. február 4-én induló téli játékokra – derült ki a híradásokból.

A vakcina felvétele önkéntes, ahogy az olimpiai részvétel is. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke épp ezért nemrég rosszallását fejezte ki a gyakorlat ellen. Szerinte a sportolókat nem kellene mások elé helyezni a sorban. Nem értem szavait. Csúcsvezetőként neki a sportolóik érdekét kéne szem előtt tartania! Örülhetne, hogy a nemzeti oltási bizottságok szívükön viselik! Persze a tornából felmentettek a NOB-elnökkel értenek egyet, sajnálván az élsportolóktól a pluszjuttatásokat.

A Magyar Olimpiai Bizottság vezetőjének köszönet jár, hogy kilobbizta a kormánynál sportolóink soron kívüliségét az oltásnál. Sajnos a MOK és a MESZK vezetése ezt nem tette meg. Ha elintézik, hogy nyugdíjas tagjaikat az aktívokkal együtt oltsák, a gyógyító munkát szüneteltető, például Újbudán – dr. László Imre (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP) – vagy máshol polgármesterkedő orvosaiknak se kellett volna trükközni a soron kívüliségért az oltópontokon!

Az oltási tervet nem Brüsszel erőlteti ránk, hanem mindenütt a tagállamok készítik. Ezért nem értem, hogy miért nem lehetett a miénkben a helyi és országos vezetőket előre sorolni. Akkor most nem lenne Hiesz-ügy – remélem a polgármester és felesége azóta megkapták a második adagot, mert politikai okokból senki egészségét sem szabad veszélyeztetni! – és a politikusok sem egymás figyelésével lennének elfoglalva, hanem az államfő, a kormányfő és a polgármesterek személyes példát mutatnának a vakcina felvételével választóiknak.

A gyöngyösi polgármestertől többen kérdezték, hogy miért nem ajánlotta fel saját vakcináját a nála jobban rászorulóknak. Kikre gondoltak vajon? Amikor őt oltották, csak az egészségügyi és szociális ágazat dolgozóit lehetett, akik amúgy is helyben voltak. Később kezdődött a szociális intézmények lakóinak oltása, de onnan nyilván senkit sem lehetett volna berendelni. Mindenki más hátrább állt a sorban, még jogosulatlan volt, hiszen a tömeges oltás csak ezen a héten kezdődik. Akkor kinek lehetett volna felajánlani a meglévő vakcinát? Erre is gondolhatnának a vagdalkozók. Persze a hangulatkeltéshez a tények ismerete felesleges, az emberek amúgy is csak pártállástól függően gyűlölködnek.

Szóljon hozzá!