ZETApress

hírportál

Vk-arany után vb-bronz

Vas Kata Blanka világbajnoki bronzérmes. Fantasztikus szezont zárt a terep-kerékpárosok (cyclo-cross) U23-as mezőnyében és mára nemcsak világkupagyőztes, hanem világbajnoki bronzérmes is az idei szezonban – tudatta Kádár Krisztián kommunikációs vezető. Fotóink Vanik Zoltán felvételei.

Blanka az egész futam alatt fantasztikusan versenyzett, az első kanyarban rögtön az élre állt. A kör első harmadában a holland Inge van der Heijden átvette a vezetést, Vas Kata Blanka azonban fokozatosan dolgozta le a hátrányát annak ellenére, hogy a holland csapattársak körbevették és komoly csapatmunkát folytattak ellene. A belga pálya rendkívül technikás és nagyon nehéz akadályokkal tarkított volt, de Blanka, aki a mountainbike szakágban is ott van a világ legjobbjai között, szerencsére megbirkózott a meredek emelkedőkkel és a nehéz, homokos talajjal is. A verseny végét a holland csapat bírta jobban, Fem van Empel szerezte meg a világbajnoki címet, Van der Heijden pedig az ezüstéremnek örülhetett.

Blanka a verseny után azt mondta, nagyon jól érezte magát, nagyon jók voltak a lábai is, de a futós részeken néha cserben hagyták. A tőle megszokott, visszafogott és szerény stílusban nyugtázta, hogy ismét sporttörténelmet írt.

A magyar kerékpársport 125 éves fennállása óta még nem született olyan tehetség, aki ennyiszer állt volna cyclo-cross világversenyek dobogóin, Blanka azonban ezüst- és bronzérmes is, ráadásul világkupa győztes – mondta Princzinger Péter, a hazai Szövetség elnöke, aki történelmi jelentőségűnek nevezte a 19 éves bringás szezonját. – Még keresem a szavakat az idei teljesítményére. Köszönjük Blanka, hihetetlen az a munka, amelyet elvégeztél, igazi példakép vagy és fantasztikus sportoló, nagyon büszkék vagyunk rád!

Szóljon hozzá!