ZETApress

hírportál

Vb-döntős Gaál Zsóka!

A döntőkhöz érkezett az Ifjúsági Korcsoportos Online Sakk Világbajnokság, melyen 15 perc + lépésenként 5 mp játékidejű játszmákban mérhetik össze tudásukat a világ legjobb fiatal sakkozói, és a teljes sakktársadalom követheti a játszmákat élőben – tudatta Szurmai-Palotai Piroska, a Magyar Sakkszövetség kommunikációs vezetője.

A több száz induló között 20 tehetséges magyar ifjúsági játékos is lehetőséget kapott. Köztük a 14 éven aluli lányok mezőnyében indult Gaál Zsóka, aki 5. kiemeltként a legjobb 16 között csatlakozott a küzdelmekhez. A 8 közé jutásért az orosz Veronika Shubenkova ellen diadalmaskodott 2:0 arányban, az elődöntőbe jutásért az amerikaiak legerősebb játékosa, a 4. kiemelt Ruiyang Yan ellen sikerült továbbjutnia, méghozzá nem mindennapi izgalmak közepette. A rendes játszmák után döntetlenre álltak a felek, és végül az armageddonban (másnéven tie break vagy hirtelen halál) döntötte el Zsóka a párharcot. A döntőbe jutásért az amerikaiak másik nagy tehetsége, a 9. kiemelt Rochelle Wu következett, Zsóka pedig újra győztesen állt fel a virtuális sakktáblától.

A mérkőzés nem is alakulhatott volna jobban, az első játszma megnyitási szakaszában egyből eltévedt a kaliforniai tehetség, Zsóka pedig élve a lehetőséggel szépen végigvitte a partit. A visszavágón Zsóka esélyt sem adva, magabiztos játékkal játszotta túl ellenfelét, így végeredményben 2:0-val jutott tovább. A holnapi döntő már az idegek harca lesz, mindkét lány nagyon felkészült, hatalmas csata várható – fejezte ki örömét Papp Gábor csapatkapitány.

Nagyon boldog vagyok, hogy sikerült legyőznöm az amerikai Wu Rochelle-t. Az első partiban a játszma korai szakaszában ellenfelem döntő hibát vétett, amit sikerült kihasználnom. A második játszma előtt kicsit jobban izgultam, mivel tudtam, hogy elég a döntetlen a továbbjutásomhoz. Ellenfelem sötéttel kénytelen volt nyerésre játszani, de szerencsére nem volt átütő a támadása, így sikerült 2:0 arányban nyernem. Holnap Roebers Eline holland játékossal játszom a döntőt – nyilatkozta Gaál Zsóka.

A Magyar Sakkszövetség és az egész magyar sakktársadalom nagyon büszke es nagyon szorít Zsókának. A 2024-es budapesti sakkolimpiát pontosan ezért pályáztuk meg, és nyerhettük el a rendezését: a fényes magyar sakkmúlt és a tehetséges magyar játékosok együtt voltak a nyertes pályázat zálogai – tette hozzá Szabó László, a Magyar Sakkszövetség elnöke.

Az ajkai lány ezzel bejutott a Világbajnokság döntőjébe, ahol a 7. kiemelt holland Eline Roebers lesz az ellenfele. A mérkőzés élőben követhető a Helló, Sakk! online csatornán ma 16 órától. A verseny követhető a honlapon.

1 hozzászólás

  1. Ez igen! Nagyon örülök, hogy Zsóka révén is folytatódik a magyar sakk sok évtizedes sikertörténete! GRATULÁLOK!!!