ZETApress

hírportál

Keleti 100 a TF-en

Keleti Ágnes 100 évéről szóló könyv jelent meg. A Testnevelési Egyetem Aulájában a vírus ellenére is szép számmal gyűltek össze az érdeklődők – tudatta a Keleti 100 produkció csapata.

Elvégre a Magyar Torna Szövetség kiadásában megjelent a Keleti 100 – Mert szeretek élni című könyv, mely a 100. születésnapjához közeledő Keleti Ágnes ötszörös olimpiai bajnok tornász élettörténetét dolgozza fel. Fotóink Róth Tamás felvételei.

A műfaját tekintve tényirodalmi alkotás a Líra és a Libri bolthálózatában kapható, 380 oldal 300 fotó kíséretében mesél az eltelt évszázadról, Keleti Ágnes szempontjából megmutatva a történelmi hátteret és eseményeket is. Mocsai Lajos házigazda, a Testnevelési Egyetem rektora elmondta, hogy örömmel álltak a támogatók közé, elvégre Ági néni mind a mai napig a TF egyetlen olimpiai bajnoka, aki a főiskola egyesületének színeiben nyerte aranyát 1952-ben.

Nem minimalista céllal ültünk neki ennek a munkának Dávid Sándorral együtt. Alapvetően egy szavakból formált emlékoszlopot szerettünk volna emelni Keleti Ágnes részére, meghajolva a tehetsége, az eredményessége előtt. Az emlékoszlop az utolsó eleméig készen áll és maradandó lesz. Úgy fogjuk fel, hogy a könyvünk palackposta a jövőnknek: így éltek itt az emberek, így élt köztük egy fenomén, egy művész, aki mutatta az utat az akkori tornának és még mindig mutatja nekünk is, a derűét, az egészségét, a bölcsességét – mondta el Dobor Dezső, a könyv társszerzője.

Óriási szerencse volt, hogy a kötetben szereplő 36 interjút még a vírus felbukkanása előtt sikerült elkészíteni. Régi sporttársak, olimpiai csapatagok, családtagok, tanítványok, barátok emlékeztek vissza Keleti tetteire és személyiségére, Ausztráliától Izraelen át az USA-ig. Köteles Erzsébet, Tass Olga, Kárpáti György viszont életük utolsó interjúját adták a könyv számára, a megjelenést sajnos már nem érhették meg.

Szabó Tünde, az EMMI sportért felelős államtitkára köszöntőjében megemlítette, hogy mindig nagy öröm a sportban élőknek új sportkönyvet kézben tartani, mert minden sportoló élete tanulságos olvasmány, majd úgy folytatta: Ági néni élettörténete nemcsak a hosszúsága miatt különleges, hanem azért is, mert a tornász mellett egy édesanya és egy sportszakember életét is megismerjük. Az az egészséges, pozitív életszemlélet, amely Ági nénit jellemzi, mindannyiunk számára példa lehet – hangsúlyozta.

Schmitt Pál olimpiai bajnok vívó, a Nemzet Sportolója a könyv előszavának szerzője emlékeztetett arra, hogy 2004-ben, amikor bevezették a Nemzet Sportolója címet, Keleti Ágnes volt az első, akinek a neve azonnal felvetődött. Hozzátette, hogy az idén decemberben 125 éves magyar olimpiai mozgalom sikereihez Keleti Ágnes is nagymértékben hozzájárult.

A Keleti 100 produkció igyekezett felnőni a bajnoknő különlegességéhez, emlékbélyeget is nyomatott a tiszteletére, melyek közül a 100-as számút Keleti Ágnes kapta. Távollétében a fia vette át a egyedi blokkot dr. Szabó Tündétől. Továbbá a könyv angol nyelvű változata is elkészül decemberre, a kiadványnak saját Facebook-oldala is van, e-book formában is hozzá lehet férni az alkotáshoz, a és játék is zajlik a médiapartner Sport365.hu bevonásával. Mint a könyvbemutató sajtótájékoztatóján elhangzott: a világ legidősebb olimpiai bajnoka jól érzi magát, és megüzente, hogy örömmel fogadja a róla szóló könyvet és alig várja, hogy neki kezdjen az olvasásának. Bizonyára sokan követik a példáját!

Szóljon hozzá!