ZETApress

hírportál

Futólegendák emlékei

Török Ferenc: Győzelmek és emlékek szögescipőben című könyve az 1950-60-as évek két magyar futólegendájának: Béres Ernőnek és dr. Szabó Miklósnak futólépéseit mutatja be – tudtuk meg délelőtt a Magyar Sport Házában.

A sajtóbemutatóján megjelent a két egyaránt 92 éves közép- és hosszútávfutó főhős is. Az 1952-es, helsinki olimpián 5000 méteren 7. helyezett Béres Ernő bevallotta, hogy amikor felvetődött a könyv ötlete, először megijedt, hogyan tudja felidézni majd ennyi év távlatából a régi emlékeket. Garay Sándorral, Rózsavölgyi Istvánnal és Iharos Sándorral tagja volt az 1953. szeptember 23-án 4-szer 1500 méteren világcsúcsot elért váltónak.

Az 1956-os Melbourne-i olimpián szintén 5000 méteren 4. helyezett Szabó Miklós elmondta, jó érzés volt visszaemlékezni a pályafutására, melynek kapcsán előkereste régi edzésnaplóit, és a féléves alkotási folyamat során olyan történetek jutottak eszébe, melyekre már régen nem is gondolt.

Gál László szaklektor kiemelte, hogy a könyv nagy összefogással, többek között a Magyar Atlétikai Szövetség, a Testnevelési Egyetem, az EMMI Sportért Felelős Államtitkársága és a Magyar Sportújságírók Szövetsége Nagy Béla-programjának támogatásával jött létre.

Szalma László Európa-bajnok távolugró, a TE tanszékvezető egyetemi docense arról beszélt, hogy a művel népszerűsíteni szeretnék a sportágat, valamint példát mutatni a fiataloknak, hogy megismerjék a múltat, a magyar atlétika egy nagy korszakát.

Azt hittem, hogy mindent tudok Ernő bácsiról és Miklós bácsiról, de kiderült, hogy ez nem így van – mondta Török Ferenc, akinek a most megjelent műve már a 13. könyve. A szerző arra is kitért, hogy a munka során a főszereplők élő lexikonként meséltek a múltról. A 12 fejezetből álló, több mint száz fotóval illusztrált könyv – amelyhez Monspart Sarolta tájfutó világbajnok, a Nemzet Sportolója írta az egyik előszót – 4400 forintos áron vásárolható meg.

Szóljon hozzá!