ZETApress

hírportál

Újabb lépés Tokió felé

A 100 kilósoknál Cirjenics Miklós 7. helyen végzett, s ezzel megerősítette pozícióját az olimpiai kvalifikációs rangsorban a Grand Slam Hungary tegnapi zárónapján. Budapesten sikerrel indult újra a judoélet – tudatta Gombkötő Roland sajtófőnök. A szombati eredmények idekattintva olvashatók.

Értékes lehet olimpiai szempontból ez a 7. hely, hiszen az érte járó kvalifikációs pontokkal Cirjenics Miklós megerősítette pozícióját, egy helyet előrelépett a kijutók között. – Sajnálom, hogy veszítettem a kanadaival szemben, mert úgy érzem, meg lehetett volna a győzelem. Túl nagyot akartam rajta dobni, és onnan nem tudtam kijönni. Ugyanakkor pozitív érzéseim is vannak a mai nappal kapcsolatban, mert az ukrán versenyzőt még sosem tudtam legyőzni, most sikerült, ennek nagyon örülök. A Grand Slam előtt azt sem gondoltam volna, hogy a legjobb nyolc közé jutok, mert egy hónapja átestem a koronavírus fertőzésen, a versenyengedélyemet pedig csak néhány napja kaptam vissza, ez is nagyban megnehezítette a felkészülésemet. A két megnyert meccs után egyre sikeréhesebb lettem, de aztán a vigaszági továbbjutás sajnos nem jött össze. Holnaptól edzek tovább, és gyűjtögetni szeretném a pontokat az olimpiára – nyilatkozta Cirjenics Miklós.

A +100 kilósoknál ragyogóan kezdett Sipőcz Richárd, kazah ellenfelét, Krikbajt ipponnal legyőzve jutott be a 2. fordulóba, ahol fatális hibák sorozatának áldozata lett. A grúz Zaalisvilivel három percen át gyúrták egymást, miközben a Széchenyi Egyetem SE versenyzője két intést gyűjtött be, a grúz pedig egyet. Ezt követte Ricsi remek akciója, amelyre elsőre ippont ítélt a versenybíró, és felállította a feleket a magyar fiú leszorításából.

A grúz mutatta, hogy ő csak a könyökére esett, így nem járna ippon a dobásért, a bíró vissza is vonta az ippont, és vazarit adott. Csakhogy ahelyett, hogy visszahelyezte volna a feleket a leszorítás helyzetbe, állásból folytatódott a küzdelem, amelyben nyomban kiosztottak egy intést fals indításért nekünk… Ezzel elúszott a továbbjutás. Óriási volt a csalódottság a csarnokban, a bírói hiba miatt akár az olimpiai indulás is elveszhetett!

Igazából én sem nagyon tudom, mi történt. Elég jól összerakott küzdelem volt, és úgy éreztem, a kezemben van a meccs. Értetlenül állok a bírói döntés előtt. Nagyon győzni akartam, éreztem, hogy az egész napos feszültséget ki tudom adni a tatamin. Nem gondoltam volna, hogy itt most kikaphatok, egy éremnek ma össze kellett volna jönnie. De nem hagyom, hogy ez eltántorítson. A célom továbbra is az olimpiára való kijutás. Ha jól tudom, megtartják a felnőtt Európa-bajnokságot, a ma megmaradt lendületemet majd átviszem arra a versenyre – ígérte versenyzőnk.

Az éremtáblázaton Oroszország óriási fölénnyel szerezte meg az 1. helyet, válogatottja a három napos Grand Slam-tornán 5 arany, 4 ezüst- és 1 bronzérmet tudott összegyűjteni. 2. lett Franciaország (2, 3, 2), a 3. pedig Törökország (2, 0, 0). Magyarország Karakas Hedvig és Özbas Szofi bronzérmeivel került fel a listára, amelyen a 16. helyet érdemeltük ki.

Jövőre Budapest ad otthont az olimpiai kvalifikációs cselgáncs-világbajnokságnak. Tóth László, a magyar szövetség elnöke a budapesti Grand Slam-verseny tegnapi zárónapján jelentette be, hogy a magyar főváros rendezi június 3-tól a 2021-re halasztott tokiói ötkarikás játékok legfontosabb kvalifikációs versenyét. A Papp László Sportaréna eddig egyszer, 2017-ben adott otthon judo vb-nek.

Szóljon hozzá!