ZETApress

hírportál

A judovilág újraindult

Karakas Hedvig Grand Slam-bronzérmes! Hosszú szünet után Magyarországon indult újra a judosport legrangosabb sorozata, az olimpiai kvalifikációs Grand Slam Hungary nyitónapján Karakas Hedvig 3. lett, a fiatal Naji Dávid pedig meglepetésre az 5. helyen végzett! – tudatta Gombkötő Roland sajtófőnök.

Elkezdődött! Nemzeti ünnepünkön, október 23-án 10 órakor a Papp László Sportaréna tatamijára szólították az első párokat. Az első hadzsime elhangzása már önmagában győzelemmel ért fel: a judosport március eleje óta várt rá, hogy folytatódhasson az olimpiai kvalifikációs sorozat. Az újraindulásban ráadásul Magyarország főszerepet vállalt magára, hiszen a Grand Slam Hungary lett az a szimbolikus esemény, amely jelképezi: ebben a nehéz helyzetben is lehetséges a folytatás.

Természetesen a koronavírus-járvány jelenléte erre az eseményre is rányomja a bélyegét, néhány válogatott az utazási nehézségek miatt végül nem tudott eljönni Budapestre, két válogatott pedig az itt elvégzett PCR-tesztek miatt volt kénytelen visszalépni a küzdelmektől. A szervezők több mint háromezer tesztelést végeztetnek el a résztvevők és a közreműködők körében ezen a héten, ezzel is minimalizálva az esetleges fertőzés továbbadást, de a csarnokban is számtalan biztonsági intézkedés szolgálja a résztvevők egészségének megóvását.

Végül 61 ország 409 judósa jutott át a szűrőkön, hogy végre azzal foglalkozhasson, amivel a leginkább szeret: a tatamin harcolhasson a dicsőségért. Hozott néhány meglepetést az első versenynap, nagy nevű judósokon látszott, hogy a tavasz óta tartó meglehetősen zaklatott időszakban nem sikerült úgy a felkészülésük, mint a békeidőkben, néhány fiatal pedig sikerrel tette le a névjegyét a sportág egyik legrangosabb eseményén. A tegnapi online sorsolásról idekattintva olvashatunk.

Grand Slam a tv-ben és a világhálón

Magyarországon az M4 Sport tűzi műsorára a különleges tornát, de a világ több mint száznyolcvan országában képernyőre kerülnek majd a Budapesten történtek. Az IJF is igyekszik a judosport szerelmeseinek kedvében járni, ez alkalommal korlátozások nélkül követhető az internetes stream, vagyis minden küzdőfelületet élőben láthatnak a világhálón keresztül.

Az interneten a nemzetközi híreket a Nemzetközi Judo Szövetség honlapján követhetjük, a sorsolásokat, az eredmények alakulását az ippon.org oldalán érdemes keresni. Nemzetközi hírek, eredmények, statisztikák tekintetében kihagyhatatlan a judoinside.com és a judobase.org oldala is. Magyarországon a Magyar Judo Szövetség honlapján találhatjuk meg a sportág hivatalos információit, sportolói és klub-adatbázisát, emellett a judo hazai és nemzetközi híreit összegyűjtő judoinfo.hu weboldalt is ajánljuk a szurkolók figyelmébe.

Szóljon hozzá!