ZETApress

hírportál

Kész a Grand Slam sorsolás!

Tegnap délután a Nemzetközi Judo Szövetség és a Magyar Judo Szövetség Szervezőcsapata megtartotta a ma rajtoló Grand Slam Hungary sorsolását – tudatta Gombkötő Roland sajtófőnök.

Sok minden megváltozott a nagyvilágban, és megváltozott a judosportban is. A World Judo Tour versenyeinek mindig egyfajta társadalmi eseménye volt a rajtot megelőző napon tartott sorsolás, ezúttal azonban ünneplőbe öltözött emberek összejövetele helyett a XXI. század vívmányainak segítségével, online formában tartották meg.

A koronavírus-járvány miatt nagy szigorral alkalmazzák az új szabályokat minden területen, emiatt lett zártkörű a sorsolás is. Néhány kérdésre már ez a délután választ adott: többek között arra, hogy a benevezett judósok közül ki tudott végül el is jutni Budapestre, a járvány miatti kaotikus utazási viszonyok közepette. Akinek a neve felkerült a sorsolási táblára azt jelentette, hogy a versenyző megérkezett Magyarországra és negatív PCR-teszttel be is került a viadal buborékjába.

Nos, a pandémiás körülmények ellenére – a költséges akkreditálásról idekattintva olvashatunk – hatalmas létszámot hoz a Grand Slam Hungary: 61 ország 409 judosa került fel a sorsolási táblára. A magyarországi rekord – egyben az IJF World Judo Tour történetének akkori GP-rekordja – 86 ország 573 indulója volt, de még a 2018-as boldog békeidőben. A magyar GP-létszámok:

2014: 53 ország/405 induló
2015: 55/254
2016: 67/411
2018: 86/573
2019: 82/543
2020: 61/409 (Grand Slam)

A nemzetközi mezőnyben igazi nagyágyúkat üdvözölhetünk: tatamira lép 4 olimpiai bajnok: az argentin Paula Paretom a szlovén Tina Trstenjak, a grúz Lasa Savdatuasvili, az orosz Haszan Halmurzajev és 12 világbajnoki aranyérmes: Paula Pareto, a grúz Avtandil Csrikisvili, Tina Trstenjak, a mongol színekben induló Szaed Molla, a szerb Nemanja Majdov, a kétszeres világbajnok, s immár új súlycsoportban próbálkozó ukrán Darja Bilodid, a spanyol Nikoloz Sherazadishvili, a holland Noel van?t End, a francia Marie Eve Gahie, honfitársa, Audrey Tcheumeo, valamint a portugál Jorge Fonseca.

Megkaptuk az ellenfeleket

Ami a mieink sorsolását illeti, valójában egyelőre mindenki sötétben tapogatózik, lassan nyolc hónapja nem rendeztek nagy nemzetközi versenyeket, edzőtáborokat, egymás felkészültségéről nem rendelkeznek információval a judókák, mi több, a saját állapotukat sem tudják pontosan megítélni, hiszen igen régóta nem volt mihez mérni.

Nagy általánosságban azt mondhatom, hogy a mezőny igen sűrű, a sorsolás pedig az egész magyar csapatra nézve nehéz. Pontosan nem tudjuk, hogy milyen állapotban vannak az ellenfelek, így még azokban a meccsekben sem lehetünk biztosak, amelyeket korábban megnyerhetőnek ítéltünk. A versenyzők között mindenesetre jó a hangulat, egészségileg, sérüléseket tekintve rendben vannak a válogatottak, néhányan még a súlybeállításra fókuszálnak, délután pedig átmozgató edzést tartunk – mondta Pánczél Gábor, a férfiak szövetségi kapitánya. A magyar Grand Slam csapatban végül 33 sportoló kapott helyet, péntektől nekik szurkolhatunk.

Férfiak:
60 kg: Szabó Csaba (Budaörsi SC), Feczkó Csanád (Rákosvidéke Hajtós DSE), Andrási Márton (Mogyi-Bajai JC), Naji Dávid (Kaposvári JK)
66 kg: Pongrácz Bence (UTE), Szeredás Botond (Nippon Sport JC)
73 kg: Ócsai Sándor (Ceglédi VSE), Tóth Botond (Szegedi JSE), Détári Dániel (Ceglédi VSE), Boros Bence (Kaposvári JK)
81 kg: Ungvári Attila (Ceglédi VSE), Tóth Benedek (Rákosvidéke Hajtós DSE), Rajkai Róbert (MTK Budapest), Nerpel Gergely (Rákosvidéke Hajtós DSE)
90 kg: Tóth Krisztián (MTK Budapest), Sáfrány Péter (Miskolci VSC), Iklódi Máté (Ceglédi VSE)
100 kg: Cirjenics Miklós (Atomerőmű SE), Ohát Zalán (Budaörsi SC), Vég Zsombor (Ceglédi VSE), Kordély Péter (Kaposvári JK)
+100 kg: Sipőcz Richárd (Széchenyi Egyetem SE)

Nők:
48 kg: Csernoviczki Éva (Ippon Judo Tatabánya), Mamira Luca (Toto Sport)
52 kg: Pupp Réka (Atomerőmű SE), Knetig Emőke (Mogyi-Bajai JC), Kriza Anna (Miskolci VSC)
57 kg: Karakas Hedvig (BHSE)
63 kg: Özbas Szofi (Békés Megyei Kano JSE), Katzenmajer Kira (Mogyi-Bajai JC), Varga Brigitta (KSI SE)
70 kg: Gercsák Szabina (DVTK)
+78 kg: Szigetvári Mercédesz (Mogyi-Bajai JC)

Szóljon hozzá!