ZETApress

hírportál

Költséges akkreditációk

Október 23-án péntektől 25-én vasárnapig a Papp László Budapest Sportarénában rendezik meg az újrainduló Judo World Tour kiemelt eseményét, a Grand Slam Hungary nevű versenyt – tudatta Gombkötő Roland, a Magyar Judo Szövetség sajtófőnöke.

A sportág nagyon régen várt erre az alkalomra, ezt jelzi a nagy érdeklődés is: 80 ország csaknem 600 judosa nevezett a tornára, amely kiemelt pontozással játszik majd szerepet a 2021-es tokiói olimpia kvalifikációs sorozatában. A Grand Slam Hungary alatt a koronavírus-járvány során más sportágakból már megismert buborékba kerülnek a résztvevők, sőt, a teljes szervezőgárda is, nézők pedig nem lehetnek jelen az eseményen.

A külföldről érkező sportolók, edzők, versenybírók, közreműködők és a nemzetközi média képviselői csak két érvényes COVID-teszttel léphetnek az ország területére, s ezt követően – már a helyszíni akkreditációnál – egy újabb PCR-teszt elvégzése vár rájuk. Az eredmény érkezéséig, mely várhatóan 24 órán belül megtörténik, nem hagyhatják majd el szállodai szobájukat. Amennyiben a teszt negatív eredményt mutat, bekerülnek a buborékba.

Sajnos a szigorú szabályok miatt ez az esemény a média képviselői számára is csak korlátozott mértékben lesz elérhető, csak azok számára, akik vállalják az ezzel járó kényelmetlenségeket és extra költségeket. A sportcsarnok területére az esemény ideje alatt csak a buborékon belül tartózkodó személyek léphetnek. Ennek első feltétele a jelentkezés október 22-én csütörtökön az elfogadott akkreditációs kérelem visszaigazolásával és egy három napnál nem régebbi negatív PCR-teszteredménnyel az Akkreditációs Központban, a Sportaréna melletti Danubius Hotel Arénában.

Itt a média munkatársai számára is egy PCR-teszt elvégzése következik, ennek eredményéig, amely várhatóan 12-24 órán belül készül el, nem lehet elhagyni a kijelölt szállodai szobát. Amennyiben a helyszínen elvégzett teszt is negatív eredményt mutat, be lehet lépni a buborékba, amelyet az esemény végéig csak úgy lehet elhagyni, hogy kilépés esetén oda már nem lehet visszatérni. A sportcsarnok és a kijelölt szállás között kizárólag a rendezők által biztosított transzfert lehet használni.

Az akkreditáció másik fontos feltétele, hogy a jelentkező médium vállalja a buborékban tartózkodás költségeit (szállás, ellátás, PCR-teszt). A szállás és ellátás költségei a versenykiírásban elolvashatók. Tisztában vagyunk vele, hogy ezek a feltételek igen megterhelőek és kevés médium számára vállalhatóak, de ebben a rendkívüli helyzetben kérjük a megértéseteket! Bízunk benne, hogy a jövőben nem kell hasonló kényszer-intézkedéseket alkalmaznia a versenyszervezőknek sem Budapesten, sem máshol a világon! – fejeződik be a Médiabizottság levele.

Szóljon hozzá!