ZETApress

hírportál

Krisztián bajnok lett

Első egyéni bajnoki címét nyerte a válogatott tájfutó. A hétvégén Pécsett rendezték meg a tájékozódási futók legnagyobb presztízsű országos bajnokságát, a normál-távú ob-t – tudatta az NVSZ Sajtó.

A férfiak között új bajnokot avattak: a 28 éves Liszka Krisztián sok dobogós helyezés után életében először ért fel a csúcsra egyéni ob-n. A nőknél a 19 éves Gárdonyi Csilla ezúttal is elhozta az aranyérmet.

Embert próbáló terepen került sor a tájékozódási futók hagyományosan legfontosabb egyéni bajnokságára normál-távon (a versenyforma jövő évtől már a hosszútáv nevet fogja viselni). A pécsi Jakab-hegy meredek oldalai fizikálisan és a tájékozódás terén is nagy kihívás elé állították a versenyzőket. A pályákat a férfi címvédő Baumholczer Máté tervezte, aki emiatt nem is volt ott a mezőnyben. A Pécsi VSK versenyzője helyismerete miatt nem tartotta volna fairnek, ha rajthoz áll, így inkább a szervezésben vállalt szerepet.

A férfiaknál 28 évesen életében először nyert egyéni országos bajnokságot Liszka Krisztián. A Tabáni Spartacus versenyzőjének eddig mindig meg kellett elégednie a dobogós helyezésekkel az egyéni ob-kon, noha a válogatottban stabil kerettagnak számít évek óta, és a csapatbajnokságokon is számtalan első helyezést zsebelt be társaival. Legerősebb számában, normál-távon 2013-ban és 2016-ban is csak három perccel maradt le az aranyéremről, míg tavaly alig két perc választotta el őt a győztes Baumholczertől. Ezúttal viszont összejött a régóta várt siker a légvonalban 13 km hosszú pályán (a futott táv 19-21 km között alakult). A pálya feléig ugyan klubtársa, Bakó Áron állt az élen, ám egy nagyobb tájékozódási hibája miatt Liszka Krisztián vette át a vezető helyet, és egészen a célig át sem adta azt másnak. Az utolsó előtti, közel fél órás átmeneten is a leggyorsabb részidőt futotta a teljes mezőnyben, esélyt sem adva ellenfeleinek az előzésre.

A nőknél a papírforma szerint a még junior korú Gárdonyi Csilla (MOM-Hegyvidék) és Sárközy Zsófia (Tabáni Spartacus) küzdelmét hozta a légvonalban 8,3 km-s, futva 11-12 km hosszú pálya. Egészen a pálya végéig Sárközy állt az élen közel két perces előnnyel, az utolsó előtti átmenet azonban nagy fordulatot hozott. Gárdonyi részideje ezen a szakaszon majdnem öt perccel gyorsabb volt versenytársánál, így a döntő pillanatban sikerült az élre állnia, és megnyernie az országos bajnokságot. A junior világbajnok, mindössze 19 éves versenyző az idén indult először felnőtt korosztályban az ob-ken, és rövid-, közép-, valamint normál-távon egyaránt aranyérmet tudott szerezni, ami kimagasló teljesítmény.

Tájékozódási futó normál-távú OB (Pécs, Jakab-hegy):

Felnőtt férfi (13,1 km – 590 m szintemelkedés):
Liszka Krisztián (Tabáni Spartacus) 1:46:31
Divin Péter (Tabáni Spartacus) +3:03
Bakó Áron (Tabáni Spartacus) +5:43

Felnőtt női (8,3 km – 380 m szintemelkedés):
Gárdonyi Csilla (MOM-Hegyvidék) 1:18:03
Sárközy Zsófia (Tabáni Spartacus) +2:57
Kézdy Borbála (MOM-Hegyvidék) +11:09

Szóljon hozzá!