ZETApress

hírportál

Porvába került a szablya

Ördög Alen, Porva lovasa nyerte Ricardó nevű lován a 13. Nemzeti Vágta döntőjét délután a Hősök terén. A boldog győztes Hajós, Temerin, Kézdialmás és Baja versenyzőjét utasította maga mögé a Millenniumi emlékmű körül kialakított különleges pályán. A kétnapos eseményt az interneten élőben folyamatosan követhettük.

A 2020 leggyorsabb lovasa címet elnyert porvai versenyző egy 1848-as huszárszablyát, a Nemzeti Vágta vándordíját és ötmillió forintos jutalmat vehette át az ünnepélyes díjátadón. A döntőben másodikként befutó Földes Bence, Hajós lovasa egymillió forintot, a 3. helyezett Nagy Arnold, Temerin versenyzője félmillió forintot kapott. Délután megrendezték a Kicsihuszár Vágta döntőjét is, amelyen Vörös Tamara, Csetény lovasa tavalyi győzelmét ismételte meg BT Silver Moon nevű lován.

A nemzetközi futamon, amelyen a Magyarországon élő külföldi lovasok versengtek a koronavírus-járvány miatti beutazási korlátozások miatt, Szlovénia képviselője győzedelmeskedett. A Bábolnai Nemzeti Ménesbirtok arab ménesének shagya-arab lovain összesen tíz ország szállt versenybe: Magyarország mellett Horvátország, Szlovákia, Románia, Mexikó, India, Mongólia, Szlovénia, Csehország és Szerbia. A döntőbe jutott hat országból 2. helyen a mexikói lovas, a 3. helyen a horvát versenyző végzett, 4. Szerbia, 5. Magyarország, 6. India lett. Hazánkat Makoviczki Ákos képviselte.

A Hősök terén felállított speciális pályán a kétnapos versenysorozat ideje alatt 72 magyarországi és határon túli terepülés lovasa mérte össze tudását az elő- és középfutamokon. Idén a versenyt a járványhelyzet miatt lelátók és közönség nélkül rendezték meg. Az eseményről ugyanakkor nem maradtak le a lovassportok iránt érdeklődők, a Duna TV közvetítésekben számolt be a futamokról.

Szóljon hozzá!