ZETApress

hírportál

6. Világsakk-fesztivál virtuálisan

Több mint 40 színes programmal, köztük egy Garri Kaszparovval rögzített beszélgetéssel várja Polgár Judit az érdeklődőket az október 10-ei szombati 6.Világ-sakkfesztiválon, amelyet idén először kizárólag online módon rendeznek meg – derült ki a délelőtti online sajtótájékoztatón.

A kétszeres olimpiai bajnok sakkozónő elmondta: a pandémia miatt döntöttek úgy szeptember elején, hogy a fesztivál idén teljes mértékben a virtuális térbe költözik. Polgár Judit úgy érzi: a járvány a sakkvilágot még jobban fellendítette, a Föld minden részén népszerűbbé vált az online sakkozás, sokaknak a játék nyújtott szellemi és lelki támaszt ebben az ismeretlen helyzetben. – A sakkjáték még közelebb hozta egymáshoz a kontinenseket, milliók ültek le játszani, és többszörösére nőtt a sakk-közvetítések közönsége. Így a járvány kihívásai még aktuálisabbá teszik a mottónkat, miszerint A sakk összeköt minket – fogalmazott a Világ-sakkfesztivál alapítója.

Fogarasi Norbert, a fő támogató Morgan Stanley Magyarország ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, azért álltak a fesztivál mellé, mert a sakk nagyban hozzájárul a problémamegoldó képesség, a racionális gondolkodás, a gyors döntéshozatal és a stratégiai látásmód fejlesztéséhez, és ezek az ő cégüknél is fontos értékek.

A programok közül kiemelkedik Polgár Judit 45 perces beszélgetése Garri Kaszparovval. Ebben kiderül, hogy a korábbi világbajnok miként jutott arra a döntésre, hogy versenysakkozóként visszavonul, de szó esik karrierjük közös állomásairól, versenyzői tapasztalataikról és az oktatás jelentőségéről is. A közönség hosszú idő után most hallhat először közös beszélgetést a rendezvény ötletgazdájával és testvéreivel, Polgár Zsuzsa világ- és sakkolimpiai bajnok nagymesterrel, valamint Polgár Zsófia kétszeres sakkolimpiai bajnokkal, akik pályafutásuk mérföldköveiről, egyéni és közös céljaikról mesélnek majd. Nővérei mellett számos legendás sakkozóval fog beszélgetni Polgár Judit, köztük Simen Agdestein nagymesterrel, volt profi futballistával, a jelenlegi világbajnok norvég Magnus Carlsen korábbi edzőjével, a sakk és élsport kapcsolatáról.

A fesztiválon az előre regisztrált, vállalkozó kedvű versenyzők Polgár Judittal és Polgár Zsófival játszhatnak szimultán partit, a magyar gyermekek a Sakkpalota Kupán mérhetik össze tudásukat, míg a világ minden tájáról csatlakozó amatőr felnőtt játékosok a Chess Challenge sakkversenyen adhatnak számot tudásukról. Több ezren csatlakozhatnak Polgár Judit interaktív sakkóráihoz is, ahol a nemzetközi nagymester feleleveníti karrierje fontos állomásait és bemutatja a legfontosabb sakklépéseit, a résztvevőknek pedig lehetőségük nyílik a sakkolimpikon kvízkérdéseire válaszolni.

A jövő szombaton 10 órától késő estig tartó eseménnyel Polgár Judit ezúttal is a sakk sokszínűségét szeretné bemutatni, ezért a művészet és sakk kapcsolata is kiemelt szerepet játszik a Világ-sakkfesztivál tematikájában. Látható lesz például David Llada, a világ egyik legnevesebb sakk-fotósának virtuális kiállítása, illetve Jossi Aviram: Polgár lányok című dokumentumfilmje, amely a család történetén túl a gyermeknevelés, a nemek közötti különbség és a teljesítménykényszer problematikájával is foglalkozik.

Az elmúlt években a 30 ország részvételével zajló Világ-sakkfesztivál bebizonyította, hogy a sakk túlmutat önmagán, nemcsak egy sportág, hanem szervesen kapcsolódik az oktatáshoz, tudományhoz és a művészetekhez is. Bár a személyes jelenlétet semmi nem pótolhatja, a sakk az egyik olyan sportág, amelynek az online térben is van már hagyománya – emelte ki Polgár Judit, aki szerint a digitális technológia révén számos új dimenzió tárult fel, melyeket feltétlenül ki kell aknázni.

Szóljon hozzá!