ZETApress

hírportál

Hétvégi SPAR Maraton

A megszokott időpontban, október 10-11-én szombat-vasárnap rendezi meg a Budapest Sportiroda (BSI) a 35. SPAR Budapest Maraton Fesztivált, amely egyben a klasszikus táv országos bajnoksága lesz. Az augusztus 24-ei előzetes idekattintva olvasható.

Idén a szokásos létszám harmadára számíthattunk. Abban viszont biztosak vagyunk, hogy akik eljönnek, azok ugyanolyan széles mosollyal érnek célba és nekik a verseny ugyanazt fogja adni, mint az elmúlt években – utalt a koronavírus-járvány miatti helyzetre Kocsis Árpád versenyigazgató. Magyarország legnagyobb szabadidősport rendezvényén a harmadház is komoly indulói létszámot, mintegy tízezer résztvevőt jelent. A nevezések alapján az ország 730 településéről érkeznek indulók, akik 11 szám közül választhatnak.

A holnapi nap elsősorban a családoké a Lágymányosi Campus környékén. Ekkor kerül sor az 500 méteres családi futásra és a 4×2 kilométeres váltófutásra is, de a gyaloglásra vágyók sem maradnak kihívás nélkül. Ugyanakkor egyéniben is rendeznek versenyeket szombaton, amikor 10 kilométeren, 5 kilométeren és 2,3 kilométeren hirdetnek győztest.

A 42,195 kilométeres fő szám startját másnap reggel 09 órakor lövik el a Pázmány Péter sétányról. A távot egyéniben, párban és négyfős váltóban lehet teljesíteni. A maratonosokhoz bekapcsolódnak majd a 30 kilométeres futás résztvevői is. A BSI által Európa egyik legszebb és leglátványosabb útvonalaként jellemzett pálya a Duna két partján vezet, az Alagúton és a Margitszigeten át.

A BSI közleménye alapján több mint 700 olyan futó lesz a vasárnapi startnál, aki először vág neki a maratonnak, köztük Nagy László korábbi világklasszis kézilabdázó is, aki tavaly a félmaratont teljesítette. Ugyancsak maratont fut Erdély Mátyás, az Oscar díjas Saul fia című film Kossuth-díjas operatőre.

A BSI külön kiemelte, hogy maradéktalanul betartják a hatóságok által előírt, illetve javasolt egészségügyi óvintézkedéseket, így biztosítva a résztvevők, illetve a szurkolók egészségét. A rajtszámokat a nevezők csak tünetmentességükére vonatkozó felelősségvállalási nyilatkozat aláírásával vehetik át. A helyszíni versenyközpontba a belépés előtt mindenkinek megmérik a test-hőmérsékletét. Szintén előírás, hogy a versenyközpontba és a rajtzónákba kizárólag maszkban léphetnek be a futók.

A szokásoktól eltérő lesz a futamok rajta is, mivel az indulók néhány száz fős csoportokban vághatnak neki az adott távnak. Mindezeken túl a helyszínen kézfertőtlenítő pontokat helyeznek ki és a szervezők rendszeresen fertőtlenítik majd a résztvevők által használt tereket, eszközöket.

Szóljon hozzá!