ZETApress

hírportál

Árverés a Ritzben

Hidegkuti Nándornak (1922-2002), az Aranycsapat legendás futballistájának Az Öreg kincsei című hagyatéka 12 nap múlva árverésre kerül – hangzott el a délelőtti sajtótájékoztatón.

A relikviákat Hidegkuti László, az olimpiai bajnok, világbajnoki ezüstérmes labdarúgó unokája őrizte meg az utókornak. A hagyaték számtalan sporttörténeti dokumentumot, személyes tárgyat és fényképet, kupát, érmet, oklevelet és különböző díjat tartalmaz. A család felkérésére Nándi bácsi hagyatékát a Pannonia Terra Numizmatikai árverezőház fogja aukció keretében értékesíteni szeptember 12-én szombaton 18 órától az Erzsébet téri The Ritz-Carlton Budapest -1. szintjén, az Elizabeth-különteremben.

Az árverés néhány főbb relikviáját személyes történetek és anekdoták kíséretében mutatta be az unoka. Lengyel András, az árverezőház vezetője elmondta: a hagyaték legértékesebb darabja az az edzésnapló, amelyet a Fiorentina edzőjeként vezetett az Aranycsapat legendája. Ebben az írásban egész attól a perctől kezdve, hogy Olaszországban leszállt a repülőről, bemutatta az olasz futballt. Korhű képet adott az akkori olasz labdarúgásról hozzátéve, hogy milyen gyenge fizikai állapotban voltak a játékosai, akikkel később KEK-et nyert.

A napló kikiáltási ára 600 euró, a 263 darabos gyűjteményt összességében mintegy hatmillió forintra árazták be és nagyjából húszmillió forintos bevételre számítanak. – Szeretném, ha ezek a tárgyak olyanok kezébe kerülnének, akik vigyáznak rá és normális keretek között akár be is tudják majd mutatni! – reménykedett László. Elmondta továbbá, hogy a gyűjteményből a két talán legértékesebb darab, az olimpiai arany- és a világbajnoki ezüstérem hiányzik, mert ezeket a ’70-es években nagyapja egyiptomi edzősködésekor egy betörő ellopta és a mai napig sem kerültek elő.

Szóljon hozzá!