ZETApress

hírportál

Jótékony futás

Idén is lesz Egy vérből vagyunk jótékonysági esemény: szeptember 6-án vasárnap rajtol a történelmi Magyarország középpontjáról az Egy vérből vagyunk jótékonysági futás, ám a koronavírus miatt csak a röszkei határig tart – tudatta Gui Angéla önkéntes fő-szervező.

A világ megváltozott a koronavírus megjelenése óta, három dolgot azonban a járványidőszakban sem tilos megtenni: lehet vért adni, futni és segíteni másokon. Erről a három dologról szól ez a jótékonysági esemény. A nemzeti összetartozás évében hiszünk abban, hogy ha 100 évvel ezelőtt a határmódosítások nem szakítottak el minket nemzettársainktól, akkor a vírus sem tud, még akkor sem, ha mindannyiunk biztonsága érdekében most nem léphetjük át a határt.

Az Egy vérből vagyunk jótékonysági futás mottója idén az, hogy állandó siránkozás helyett legyen a sport, a mozgás öröme az, ami összeköt minket. Jótékonykodjunk, adjunk vért és hívjuk fel a figyelmet a határon túli magyarokkal való összetartozásra. A történelmi Magyarország középpontjáról, Szarvasról rajtolunk szeptember 6-án reggel, onnan futunk el Budapestig, majd Kecskemétet és Szegedet érintve az eredeti tervekkel ellentétben, a járvány miatt (csak) a röszkei határig. Így most nem tudunk befutni a délvidéki Muzslyán található fiúkollégiumba, akik javára sporteszközöket gyűjtöttünk. A Nemzetközi Teqball Szövetség által felajánlott teqball asztalt és a szponzorok által adományozott kerékpárokat, sporteszközöket eljuttatjuk a fiúkollégiumhoz, azokat Magyarország szabadkai főkonzulja adja majd át.

A Muzslyán működő Emmausz fiúkollégium 2002 óta nyújt hiánypótló és egyedüli lehetőséget a Nagybecskereken tanuló magyar gyermekek számára. Szeretetteljes gondviseléssel biztosítanak meleg otthont, meghitt családi körülményeket azoknak a fiúknak, akik másképpen nem tudnának továbbtanulni. Az alapító Stojan Kalapis szalézi atya szerint magyar embereket és becsületes családapákat szeretnének nevelni a fiúkból. – Sok türelemmel kell törekednünk egy olyan nevelésre, amely során megtanuljuk, vagy újra tanuljuk a sokféle emberi örömet – amelyet a Teremtő életutunkon számunkra tartogat – vallja a szalézi rend, amelyet a muzslyai Emmausz kollégiumban is hirdetnek.

A jótékonysági futást – hasonlóan a korábbi évekhez – egy országos véradó kampány is kíséri. Ennek szimbolikus üzenete van, hiszen egy vérből vagyunk nemcsak a határon túli magyarokkal, hanem mindenkivel, akin segíteni tudunk. Aki vért ad az szintén adakozik, abból ad, ami a legdrágább! A járvány időszakában pedig különösen fontos, hogy legyenek véradók, idén nem csak a nyári időszak alatt hagyományosan kevesebb véradót kell pótolni, hanem a koronavírus miatti 30 százalékos kiesést is. Az Országos Vérellátó Szolgálat jelenleg csak életmentő műtétekhez tud vért biztosítani, ezért nagyon fontos, hogy aki teheti adjon vért. Már több ismert személyiség, színészek, sportolók és közéleti személyiségek csatlakoztak a kezdeményezéshez.

Aki vért ad az esemény ideje alatt, vagyis szeptember 6-a és 11-e között az Országos Vérellátó Szolgálat bármelyik véradó helyszínén, az automatikusan részt vesz egy sorsoláson, amelyen egy kétszemélyes két éjszakás wellness pihenést és egy kétszemélyes VIP GOLD belépőt nyerhet a Ferencváros egyik hazai meccsére a Groupama Arénába! A sorsolás az OVSZ budapesti székhelyén lesz szeptember 14-én hétfőn.

Az esemény fővédnöke Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége, aki jelen lesz az esemény valamelyik pontján és vért is ad. Az esemény védnöke Matusovits Andrea OVSZ-főigazgató mellett Potápi Árpád nemzetpolitikáért felelős államtitkár, aki futóként csatlakozik a rajthoz.

Szóljon hozzá!