ZETApress

hírportál

Olasz tűzijáték Szoboszlón

Az olasz Jakub Mareczko, a CCC Team versenyzője nyerte a 41. Tour de Hongrie hajdúszoboszlói befutóját, de a 2. szakasznak magyar hőse is volt, a csaknem 130 kilométeren át szökésben lévő Szatmáry András, a magyar válogatott versenyzője az összetettben a 2. helyre lépett előre.

A sárga mezes Jon Aberasturi – a hajrában történt bukás ellenére – megőrizte 1. helyét az összetettben – tudatták a szervezők. A szombati 1. szakaszról idekattintva olvashatunk.

A 41. Tour de Hongrie 2. szakaszán a mezőny Debrecenből, a Nagyerdei Stadion elől indult, s a hajdúszoboszlói célig 158 kilométert kellett megtennie. A viadal 119 indulója közül öten már kiszálltak a versenyből, Dina Dániel és Istlstekker Zsolt a magyar válogatottból, Wermeser Zsombor és a csíkszeredai Novák Ede a Team Novákból, valamint a román Ioan Jitaru a Giotti Victoria-Savini Due együtteséből az első szakasz során nem ért célba.

Ott volt viszont a debreceni rajtnál a lengyel Kamil Malecki, akit az esztergomi befutó során történt bukás után kórházba kellett szállítani. Szerencsére megúszta törés nélkül, s vasárnap úgy érezte, meg kell próbálnia a folytatást. Kemény fából faragták a CCC Team bringását, de végül hatvan kilométernyi tekerés után feladta a küzdelmet.

A szakasz elején öten lógtak meg a mezőnyből, Arturo Gravalos (Kometa-Xstra), Diether Sweeck (Alpecin-Fenix), Gilles De Wilde (Vlaanderen-Baloise), Simone Sano (Team Novák) és Ziga Horvat (Adria-Mobil) mellé aztán sikerült felzárkóznia a magyar válogatottból Szatmáry Andrásnak is. Az első részsiker is a miénk lett, a 80 kilométerrel a rajt után, Debrecenben kijelölt gyorsasági részhajrát Szatmáry András nyerte, aki így virtuálisan átvette a vezetést is az összetettben.

A szökevények legnagyobb előnye kevéssel haladta meg az öt percet, aztán – ahogyan az várható volt – a mezőny elkezdte ledolgozni a hátrányát. Húsz kilométerre a céltól, a balmazújvárosi részhajráig még kitartott Szatmáryék előnye – a magyar bringás elhozott még egy második helyet -, de az utolsó tíz kilométerre összezárt a mezőny, s elkezdődött a helyezkedés a hajrára.

Hajdúszoboszló az elmúlt években emlékezetes befutókat élhetett át, két esztendeje az ukrán Bratascsuk hosszú szökés végén néhány méterrel előzte meg üldözőit a célban, tavaly pedig a cseh Kankovsky mesterien felépített sprintben szerezte meg az 1. helyet.

Vasárnap a lengyelek egyik kedvenc üdülőhelyén a lengyel World Team ünnepelhetett: a CCC Team lengyel származású olasz sprintere, Jakub Mareczko szép győzelmet aratott, a befutónál két honfitársát, az olasz Matteo Moschettit (Trek-Segafredo) és Luca Pacionit (Androni Giocattoli-Sidermec) megelőzve. Remekeltek ezen a napon az olaszok, hiszen a Top6-ba öt olasz sprinter került be.

Az 1-20. közé három magyar is bekerült, Karl Ádám a 14., Orosz Gergő a 17., Kusztor Péter pedig a 20. helyen ért célba, a bukás miatt valamennyi célba-érkező azonos időt kapott. – Fantasztikus nap volt. A szakasz során csak arra koncentráltunk, hogy a végén jó pozícióban legyünk. A csapatom a befutó előtt rengeteget segített, főleg a kanyaroknál, de szerencsém volt a bukásnál is, hogy jó helyen voltam. Hosszú ideje nem sikerült nyernem, úgyhogy a mai egy nagyszerű nap számomra – lelkendezett a szakaszgyőztes Jakub Mareczko.

A sprintbefutót egy sajnálatos bukás is megelőzte, az ilyenkor szokásos helyezkedés során összeakadtak néhányan, természetesen ez is közrejátszott az eredmény alakulásában. A bukásba belekeveredett a sárga mezes Aberasturi is, aki csúnyán megütötte a karját és a vállát. Betekert a célba, de a biztonság kedvéért – ahogyan még négy versenyzőt a bukott bringások közül – kórházba szállítottak kivizsgálásra.

A legjobb magyart illető fehér trikót átvevő és az összetettben a második helyre előrelépő Szatmáry András elmondta: Dér Zsolt szövetségi kapitánnyal tervezték, hogy Palumby Zsombor vagy ő szökni fog, ám lekéste az első szökést, így utólag kellett felérnie, ami nehéz volt, de utána szépen tempóztak együtt a gyilkos melegben – egy méter árnyék nem volt -, amelynek során nyolc-tíz félliteres kulacsot ivott ki.

Igazán embert próbáló nap volt ez a mai – mondta. A hajrában történt bukást felidézve kifejtette, nyolcszáz méterrel a cél előtt szokásos mezőnyhajrás tülekedésben valaki bukott, a kordon is berepült, neki pedig nem sikerült megállnia, és beesett egy nagy kupac ember alá. A bal csuklóját ütötte meg, zúzódásokkal megúszta, ám a verseny folytatására ez is rányomja a bélyegét. Elárulta: a következő etapon regenerálódni akar, ám a negyedik szakaszon talán újra próbálkozni fog a szökéssel. A trikó megszerzésére bónuszként tekint, a megtartása csak a sík szakaszokon lehet cél számára saját bevallása szerint.

Az összetett versenyben Aberasturi megőrizte első helyét, s ezzel együtt a sárga mezt is, Szatmáry András pedig a nap során begyűjtött idő-jóváírásoknak köszönhetően a második helyre lépett, harmadik a belga Gilles De Wilde (Sport Vlaanderen-Baloise).

41. Tour de Hongrie 2. szakasz, Debrecen – Hajdúszoboszló (158 km):

1. Jakub Mareczko (olasz, CCC Team) 3:38:20
2. Matteo Moschetti (olasz, Trek-Segafredo) azonos idővel
3. Luca Paolini (olasz, Androni Giocattoli-Sidermec) a. i.
4. Andrea Guardini (olasz, Giotti Victoria-Savini Due) a. i.
5. Itamar Einhorn (izraeli, Israel Start-Up Nation) a. i.
6. Alexander Konychev (olasz, Mitchelton-Scott) a. i.

14. Karl Ádám (magyar válogatott) a. i.

17. Orosz Gergő (magyar válogatott) a. i.

20. Kusztor Péter (Team Novo Nordisk) a. i.

Az összetett versenyben:
1. (sárga mezben az Aktív Magyarország-díjáért) Jon Aberasturi (spanyol, Caja Rural-Seguros-RGA) 6:26:14
2. Szatmáry András (magyar válogatott) 5 mp h.
3. Gilles De Wilde (belga, Vlaanderen-Baloise) azonos idővel
4. Adam Toupalik (cseh, Elkov-Kasper) 6 mp h.
5. David Lozano (spanyol, Team Novo Nordisk) 9 mp h.
6. Arturo Gravalos (spanyol, Kometa-Xstra) a. i.

14. Dina Márton (Kometa-Xstra) 10 mp h.

22. Valter Attila (CCC Team) a. i.

30. Kusztor Péter (Team Novo Nordisk) a. i.

A gyorsasági pontversenyben:
1. (zöld mezben a Škoda- és a Europcar-díjért) Itamar Einhorn (izraeli, Israel Start-Up Nation)
A hegyi pontversenyben:
1. (piros mezben a Cofidis-díjért) David Lozano (spanyol, Team Novo Nordisk)
A legjobb magyar versenyző:
1. (fehér mezben a Magyar Közút Zrt. és a Bringasport-díjért) Szatmáry András (magyar válogatott)

Holnap a karcagi és a nyíregyházi Kossuth terek között kijelölt 182 kilométeres útvonalon ismét szinte teljesen sík pályán teljesítik a távot a versenyzők. A 3. szakasz során három gyorsasági (Hortobágy, Hajdúböszörmény és Nagykálló) részhajrára is sor kerül. Rajt a karcagi Kossuth téren 12:30-kor. A karaván a Karcag, Kunmadaras, Tiszaörs, Tiszaigar, Tiszafüred, Hortobágy, Balmazújváros, Hajdúböszörmény, Újfehértó, Érpatak, Nagykálló, Napkor útvonalon jut el a nyíregyházi Kossuth téren felállított célig. Nyíregyházán 16:30-kor mezőnybefutó várható. Köszöntő, útvonal, térkép és részletek idekattintva olvashatók.

Szóljon hozzá!