ZETApress

hírportál

Bringások Észak-alföldön

Augusztus 26-án rajtol a Visegrad 4 Juniors kerékpárverseny. Az előzetes nevezések alapján 15 ország 96 versenyzője áll majd rajthoz augusztus 26-a és 28-a között a Visegrad 4 Juniors kerékpárversenyen – hangzott el a mai sajtótájékoztatón, amelynek a háromnapos nemzetközi viadal központja, Nyíregyháza adott otthont.

A Visegrad 4 Juniors kerékpárverseny érdekessége, hogy a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) Nations’ Cup ifjúsági világkupa-sorozatának idei egyetlen állomása. A korosztály legjobbjai először látogatnak Magyarországra, amely közel száz év után adhat otthont ismét egy világversenynek a sportág történetében – tudatták a szervezők. Az előzmények idekattintva olvashatók.

Dr. Szabó Tünde, az EMMI sportért felelős államtitkár hangsúlyozta: példás, hogy Magyarország rendezheti meg az idei egyetlen ifjúsági világkupa-futamot, hiszen a járványhelyzet miatt számos nemzetközi esemény elmaradt, így szűkült a sportesemények köre. – A kerékpársport az egyik leglátványosabb és legnézettebb sportág, így érthető módon örömmel állt a magyar kormány is az esemény mellé – fogalmazott az államtitkár asszony.

Dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza Megyei Jogú Város alpolgármestere arról beszélt, hogy a település számára fontos, hogy minden évben helyet biztosítsanak valamilyen kiemelt kerékpáros eseménynek. – A kerékpársport reklámértéke kiemelkedő. A verseny maga lehetőséget biztosít arra, hogy egy új arculatot adjon a város számára – vélekedett alpolgármester úr.

Dr. Princzinger Péter, a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke több szempontból kiemelte a verseny jelentőségét: Kell egyfajta bizalom ahhoz, hogy a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) engedélyezze egy ilyen nagy volumenű esemény megrendezését. A magyar kerékpársport számára is kifejezetten fontos, hogy minél több nemzetközi kategóriás viadalnak adjunk otthont, hisz ezek a versenyek hozzájárulnak a sportág itthoni fejlődéséhez – jelentette ki a hazai szövetség elnöke.

Törzsök Zsolt, a főszervező Mozgás, Egészség Rekreációs Sportegyesület elnöke a sajtótájékoztatón elmondta, hogy szeretnének hagyományt teremteni a verseny megrendezését illetően, ennek kapcsán pedig már a jövő évi dátum is tudható. További jó hír, hogy Nyíregyháza a tervek szerint 2021-ben egy Európa-bajnokságnak is helyet adhat, hisz a szabolcsi megyeszékhelyre érkeznek majd a kontinens legjobb terem-kerékpárosai.

Solymosi János versenyigazgató kiemelte, hogy az előkészületek már az utolsó szakaszban járnak. – Összesen 16 csapat, köztük két magyar áll rajthoz. A tavalyi évben két UCI 1.2-es kategóriás elit versenyt szerveztünk a megyében, amely lényegében az idei ifjúsági világkupa főpróbája volt. A junior korú versenyzők tekintetében a mezőnyszakaszok mellett kiemelten fontos lesz az egyenkénti időfutam is. Külön öröm számunkra, hogy a nemzetközi szövetség engedélyével a magyar nemzeti válogatott mellett a DKSI Regional csapat is rajthoz állhat. Szervezőként is bízunk a magyar kerékpárosok sikerében – mondta.

A verseny egy 95 kilométeres etappal kezdődik augusztus 26-án szerdán Vásárosnamény és Nyíregyháza között. Másnap két félszakaszra kerül sor: délelőtt Nyíregyháza belvárosában egy négy és fél kilométeres egyenkénti időfutam, míg délután egy Ibrány környéki 73,2 kilométeres mezőnyszakasz várja a kerekeseket. A pénteki zárónapon újra Vásárosnamény és Nyíregyháza között teker majd a karaván, ezúttal 107,3 kilométert megtéve.

Szóljon hozzá!