ZETApress

hírportál

Holnap jön a tizedik

Különleges versenyt ígérnek a szervezők a X. Gyulai István Memorial Atlétikai Magyar Nagydíjon. Egyrészt a koronavírus-járvány miatti korlátozások és nehézségek miatt, másrészt azért, mert holnap ismét a világ és hazánk legjobb atlétái mérik össze tudásukat Székesfehérváron.

Lehrner Zsolt, Székesfehérvár alpolgármestere arra hívta fel a figyelmet, hogy a Gyulai Memorial idén először bekerült a Continental Tour Gold sorozatba, amely a Gyémánt Liga utáni legerősebb szint. A június 12-ei budapesti sajtótájékoztatóról idekattintva olvashatunk.

Deutsch Péter, a Szervezőbizottság elnöke a versenyt megelőző online sajtótájékoztatón különlegesnek nevezte a jubileumi nagydíjat, kiemelve, hogy a megszervezésében nagy segítséget nyújtott a Külügyminisztérium és a határvédelmi szervek. Köszönetet mondott a viadalon résztvevő sportolóknak, akik vállalták a sokszor nem egyszerű utazást. Reményét fejezte ki, hogy idén is emlékezetes versenyeket és teljesítményeket látnak majd a nézők, olyat például, mint néhány éve a katari Mutaz Essza Barsim világcsúcs-kísérlete volt férfi magasugrásban.

Spiriev Attila, a verseny sportigazgatója igazi bravúrként értékelte, hogy ilyen körülmények között is újból a legjobb atléták fognak versenyezni Fehérváron. A pályára lépők minden kockázatot vállalva szórakoztatni akarják a sportszerető szurkolókat – mondta hozzátéve, hogy reményei szerint ez sikerülni is fog!

Gyulai Márton versenyigazgató, az esemény moderátora elmondta, hogy az eseményt a világjárvány miatt zárt kapuk mögött rendezik, de a világhálón és 17 órától az M4 Sporton is követhetik majd. Ezután egyenként elbeszélgetett hat atlétával.

Grant Holloway, a 110 méteres gátfutás regnáló amerikai világbajnoka élete első profi versenyét a tavalyi Gyulain teljesítette. Mint mondta, karrierjének egyik mérföldköve a tavalyi verseny, most azonban már a jövő évi olimpiára koncentrálva szeretne minél jobb időt futni.

Donovan Brazie, a 800 méteres síkfutás szintén amerikai tavalyi világbajnoka ezúttal 600 méteren indul, mert a világ valaha volt legjobb 600 méteres eredményét szeretné megfutni. Jelezte, hogy fedett pályán ő tartja a rekordot, szabadtéren korábbi edzője a csúcstartó, aki támogatja abban, hogy megdöntse a fennálló rekordot, ami reményei szerint összejön a Gyulai Memorialon.

Dafne Schippers 200 méteren kétszeres holland világbajnok közölte: első alkalommal versenyez Magyarországon, és a céljai között egy olimpiai érem megszerzése szerepel, ami még hiányzik a gyűjteményéből. Most azonban nem foglalkozik a jövő évi olimpiával, csak a fehérvári versennyel.

Noah Lyles kétszeres amerikai világbajnok 100 méteren áll rajthoz. Hangsúlyozta, hogy minden versenyén egyéni csúcsot szeretne futni, vagyis holnap 9,86 másodpercnél gyorsabb szeretne lenni.

Christian Taylort, a hármasugrás kétszeres amerikai olimpiai és négyszeres világbajnokát a mai napig motiválja, hogy a 18,29 méteres világcsúcstól nyolc centiméterre van. Szeretné ezt a rekordot megdönteni, akár már a Gyulain, mert nem akar másodikként visszavonulni.

Halász Bence kalapácsvető képviselte a sajtótájékoztatón a magyar színeket, aki túltette már magát a tokiói olimpia elhalasztásán, és a 80 méter elérését tűzte ki célul, amihez 12 centiméter hiányzik. Holnap is ez lesz a célja, és ha az időjárási körülmények kedvezőek lesznek, nem tartja lehetetlennek a lélektani határ áttörését.

Szóljon hozzá!