ZETApress

hírportál

Futónők a Népligetben

Jön a legszebb magyar futóverseny, a 25. ALDI Női Futógála! Augusztus 23-án vasárnap a Népligetben rendezik Magyarország egyetlen női futóversenyét, a 25. ALDI Női Futógálát – tudatta a Budapest Sportiroda.

A BSI először 1979-ben rendezett kifejezetten hölgyeknek szóló futóversenyt, majd 1996 óta megszakítás nélkül szervezi a jelenleg 25. alkalommal rajtoló sporteseményt. Az akkor és azóta is egyedülálló szabadidősport-esemény népszerűsége az elmúlt 25 évben egyre nőtt. A jelenlegi helyzet miatt a különleges verseny iránti érdeklődés is mérsékeltebb, de a szervezők így is emlékezetes rendezvényre készülnek.

A XXI. század kihívásaira a nőknek frappáns válaszai vannak: maradj egészséges, inspirálódj, hogy ösztönözhess másokat, szánj időt magadra és mutass példát! A női sokszínűséghez igazítottuk az ALDI Női Futógála távjait is, így mindenki megtalálhatja a kedvének és kondíciójának megfelelőt, hiszen az 5 és 10 km-es táv mellett 600 m-es családi futás, 2,5 km-es futás, vagy gyaloglás és 3×2 km-es váltó is várja az érdeklődőket – mondta Kocsis Árpád, a BSI versenyigazgatója.

Megdőlt a tévhit, hogy gyerek mellett nem jut idő sportolásra

A családi minta fontosságát bizonyítja a BSI 2019-ben dr. Manczel Zsuzsanna sportpszichológussal futó nők körében végzett országos kutatása. A kérdőív – amelyet 3427 hölgy töltött ki – arra is kitért, hogy a futó nők családja, gyermekei körében mennyire népszerű az aktív sportos élet. A megkérdezettek 64%-a legalább egy gyermek édesanyja, a mintában a kismamák/GYES-en/GYED-en lévők aránya 5% volt. A jelenkori szülői minta fontosságát jelzi, hogy az édesanyák 70%-a szokott együtt sportolni családtagjaival. Ez arra utal, hogy a sport lehet egy közös hobbi, minőségi időtöltés az egész családnak.

A kitöltők szerint a sportolás saját választás kérdése, hiszen a gyermekesek 50%-a heti 3-4 alkalommal sportol, 21% pedig négynél többször, míg majdnem ugyanennyien (24%) vannak, akik heti 1-2 alkalmat szánnak a mozgásra. Egyre több édesanya talál időt futóversenyen való részvételre is, amit az is motivál, hogy a családi futások pár száz méteres távjain részt vehetnek a legkisebbek, míg a szülők a hosszabb távokon mérettethetik meg magukat. És képzeljük el azt az örömöt, amikor valaki életében először ér célba a gyermekével! Az anyukák 38%-a évente 1-3, míg 31%-a 4-7 futóeseményen vesz részt, 12%-a pedig több mint 13 alkalommal áll a startvonalhoz.

Ismert sportolónők az ALDI Női Futógálán

Virág-Erdélyi Zsófia kétszeres olimpikon maratonistánk amellett, hogy 5 és 10 km-en is indul, a 600 m-es családi futásra is nevezett. – Az őszi versenyszezonban félmaratonra készülök. Az ALDI Női Futógálán azért indulok 5 és 10 km-en is, mert – edzőm tanácsára – e távokon versenykörülmények között tudom tesztelni az őszre tervezett félmaratoni tempómat. Annak külön örülök, hogy az esemény időrendje még arra is lehetőséget ad, hogy az 5 és 3 éves fiaimmal most először együtt futhatunk a 600 m-es családi futáson – nyilatkozta a bajnoknő.

Csomor Erika Európa- és világbajnoki 2. helyezett duatlon, illetve triatlon versenyző most a 10 km-es távot választotta. A verseny minden távjára augusztus 19-én szerdáig lehet előzetesen nevezni a BSI online nevezési felületén. Az esemény legtapasztaltabb résztvevője 85 éves. Tudnivalók az eseményről idekattintva olvashatók.

Szóljon hozzá!