ZETApress

hírportál

Virtuális FISU-fórum

Budapesten, a világon elsőként online kiterjesztéssel szervezi meg a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) Fórumát a Testnevelési Egyetem (TF) és a Magyar Egyetemi és Főiskolai Sportszövetség (MEFS), a Digitális Jólét Program (DJP) szakmai támogatásával.

A Testnevelési Egyetem Athén termében zajló eseménynek a különböző digitális és hibrid megoldásoknak köszönhetően világszerte mintegy 100 ország több mint 1200 hallgatója és egyetemi oktatója lesz aktív résztvevője a virtuális térben. A rendezvény megnyitó ünnepségén Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, Oleg Mastyin, a FISU elnöke, Dr. Szabó Tünde, az EMMI sportért felelős államtitkára mellett beszédet mond prof. dr. h. c. Mocsai Lajos, a TE rektora, prof. dr. Kiss Ádám, a MEFS elnöke és Dr. Gál András Levente, a DJP szakmai vezetője is.

A rendezvényt beharangozó Athén-termi sajtótájékoztatón elhangzott: a minden idők legnagyobb érdeklődését kiváltó hallgatói FISU World Forum mindhárom napja szakmai előadásokkal, kerekasztal-beszélgetésekkel, gamification (játékelemek alkalmazása az élet játékon kívüli területein), kvízkérdésekkel, FIFA 20 és sakkbajnoksággal is várja az érdeklődőket. Emellett a résztvevők izgalmas, látványos, hazánkat és a fővárost, valamint Budapest eddigi világraszóló sporteseményeit bemutató filmeket is láthatnak. Az esemény nyitóünnepségét a Sport2 televízió augusztus 12-én szerdán 13 órától 90 percben élőben közvetíti.

A programkínálatban emellett az e-sport lehetőségek mellett olyan filmek is szerepelnek, ahol világsztárokkal, az atléta Baji Balázzsal, az úszó Biczó Bencével, a vízilabdázó Leimeter Dórával vagy éppen a vívó Szatmári Andrással közösen edzhetünk, az ő iránymutatásaik alapján.

Mocsai Lajos, a főszervező, a Testnevelési Egyetem rektora arra hívta fel a figyelmet, hogy a 70. évfordulóját nemrégiben ünneplő FISU World Foruma egy paradigmaváltás mérföldköve. – Az egyetemi sport ígéretes jövő előtt áll, és kiemelt szerephez juthat az egyetemi hallgatók egészségmegőrzésében. Nagyon örülök, hogy befogadhattuk ezt az eseményt, és biztos vagyok benne, hogy a megfelelő technikai háttér segítségével zavartalan, mindenki számára emlékezetes rendezvénynek adhatunk otthont. Külön öröm, hogy a FISU Forum nyitónapján tartják a MEFS éves közgyűlését, így a két rendezvény ráirányítja a figyelmet a hazai és a nemzetközi egyetemi sport fontosságára. A közgyűlés tartalma szervesen kapcsolódik a Fórumhoz és annak mondanivalójához, így az időzítés tökéletesnek mondható. A Testnevelési Egyetem infrastrukturális fejlődése és sporttudományi háttere így kiemelt figyelmet kaphat nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi színtéren is – hangsúlyozta a Testnevelési Egyetem rektora.

Dr. Verena Burk, a FISU Oktatási Bizottságának elnöke is azt emelte ki a sajtótájékoztatón, hogy a világjárvány miatt előálló kivételes helyzet jelentős kihívások elé állította a FISU-t is, idén törölni kényszerültek 29 egyetemi világbajnokságból 27-et és el kellett halasztaniuk a 3×3 kosárlabda és labdarúgó egyetemi világkupát is. A FISU oktatási bizottsága így külön örömmel fogadta a Fórum online térben való kiterjesztését. A világfórumon a sport mellett az oktatási tevékenységek is kiemelt szerepet kapnak, s emellett számos érdekes és izgalmas programot is kínálnak az 5 kontinensről beregisztráló látogatóknak. Verena Burk örömmel jelezte, hogy az online megoldásoknak köszönhetően idén olyan országok képviselőit köszönthetik a FISU fórumozók, amelyek eddig egyetlen Fórumon sem vettek részt. Mivel a regisztráltak közül több mint 600 hallgató, akik közül 100-an ráadásul különféle projektekbe is bekapcsolódnak a FISU Fórumon, jól láthatóan a fórum sikerrel szólította meg és aktivizálta a hallgatói célcsoportot. A Fórumon felszólaló közismert, neves előadók érdekes, releváns témákkal készülnek az egyetemi sport jelenlegi tendenciáiról, fejlődési irányairól és várható jövőjéről is, melyről kötetlen formában értekezhetnek a fórumozók.

Dr. Székely Mózes, Európa első és a világ második egyetemi sportszövetségének, az idén 113 éves MEFS-nek a főtitkára a sajtótájékoztatón ismertette, hogy a FISU jövőjéről zajló budapesti vitafórumon a legproblematikusabb kérdéseket tárgyalják meg az egyetemi sportéletben érintett hallgatók és szakemberek. A Fórum 5 fő téma köré csoportosul: a FISU új megjelenése és PR-ja, egészséges campus témakör, Egyetemi Sport Nemzetközi Napja (IDUS), sportrangsorok (versenysporttól a szabadidősportig) és a digitalizáció. A főtitkár beszámolt arról is, hogy az 1200 főből 635 hallgató regisztrált, öt földrészről, mely a résztvevők 52.9%-a. A legtöbben Peruból, Magyarországról és Ukrajnából jelezték részvételüket. A főtitkár zárásként kiemelte, hogy az 1965-ös budapesti Universiade óta ez a legnagyobb FISU esemény, melyet Magyarország megrendez.

Dr. Gál András Levente, a Digitális Jólét Program vezetője, a Fórum digitális megszervezésének ötletgazdája felszólalásában kiemelte, hogy a digitalizáció tárházának kiaknázásával olyan új lehetőségek nyílnak meg a fórumozók előtt, amelyek eddig a valós térben nem voltak adottak. – Ugyan most elmaradnak a meghitt, jó hangulatú beszélgetések egy jó magyar bor mellett, de igyekszünk a virtuális térben is minden lehetőséget megragadni, hogy a jelenlegi helyzethez képest minél személyesebb lehessen a konferencia. A digitalizációnak köszönhetően gyorsan visszanézhetőek majd a tartalmak, így akár egymás után is megtekinthetőek a párhuzamosan futó szekció ülések, amelynek eredményeként hosszabb távon sokkal több hasznos adat nyerhető ki az eseményt követően, sőt, eddig elérhetetlen elemzésekre is lehetőség nyílik a mesterséges intelligencia, illetve az okos eszközök analizáló képességével, mint egy valós térben szervezett eseménynél. A fórum nyitóceremóniáját másfél órában, élőben közvetíti a Sport Televízió is – Máté Pál vezetésével – így a magyarországi FISU Fórum által tulajdonképpen még a sportesemények közvetítési metodikája is átíródik: innovatív és előremutató lesz és új lendületet kap a rendezvény a digitális térrel gazdagodva – mondta.

A platformon megtekinthető és a sajtótájékoztatón levetített, Budapestet – Kovács Ágnes olimpiai bajnok úszónő, a TE nagykövete által – bemutató filmet követően Kovács Ágnes azt emelte ki, hogy: az elkészült filmanyag révén virtuális módon jutnak el fővárosunkba azok, akik belekóstolnak a Fórum által a virtuális tér gazdagságába. Mindezeken túl olyan információkat is megtudhatnak, amelyek a Budapesten korábban szervezett sporteseményekhez kötődnek. Az egykor Universiaden is eredményes olimpiai bajnok hozzátette: a fórumon minden résztvevő megtapasztalhatja, hogy a sport mellett a tanulás, oktatás sorsformáló erejét is. A FISU fórum digitális megvalósításához Kovács Ágnes szerint a TF kiváló helyszín, hiszen az oktatásban az innováció, a problémák lehetőségként kezelése alaptézis, a fórum az általa közvetített információkkal pedig kiválóan alapot teremt majd mind az egyének mind pedig a FISU számára a jövőbeli építkezéshez.

Szóljon hozzá!