ZETApress

hírportál

Sportdiplomáciai sikerünk

Komoly sportdiplomáciai sikert értek el a magyar pétanque-osok, mivel az Európai Pétanque Szövetség, a CEP alelnökének választották Novák Barnabást – tudatta az NVESZ Sajtó.

A hazai szervezet alelnöki tisztségét is betöltő sportvezető elmondta: elsődleges célja, hogy a 11 tagú elnökség egyetlen közép-kelet-európai tagjaként segítsen fellendíteni a sportágat a régióban, és elérni, hogy minél több igazolt játékos legyen.

Novák Barnabás 2018 előtt közel tíz évig töltötte be a Magyar Pétanque Szövetség elnöki tisztét, négy éve ugyanakkor már Luxemburgban él és dolgozik. Érdekesség, hogy az európai szervezet székhelye is Luxemburgban van bejegyezve, így a magyar alelnök fontos feladatai közé tartozik az ottani felettes szervvel való kapcsolattartás. Emellett a jogi vonatkozások, illetve a különböző szabályzatok karbantartása hárul rá, de szeretne tenni a hazánk és a környező országok pétanque-jának fejlődéséért is.

1990-ben alakult meg az Európai Pétanque Szövetség, az elnökség pedig körülbelül tizenöt éve 11 főből áll. Ebből én vagyok a két alelnök egyike, és egyben az egyetlen, aki Kelet-Európát képviseli. Bár az elnökségi tagok elsősorban a CEP érdekében járnak el, azért számomra az is fő cél, hogy régiónkban fellendüljön a sportág, és ezzel összefüggésben, hogy minél több igazolt játékos legyen – nyilatkozta a Novák Barnabás.

Az újdonsült alelnök elmondta: Franciaországban és annak egykori gyarmatain roppant népszerű ez a sport és Nyugat-Európában is sokan játsszák. Gyakorlatilag mindenki ismeri a strandokról és a parkokból, a mi térségünkben mégis kevesebben űzik. Pedig a mi régiónknak is létezik egy közös versenye, a hat állomásból álló Centrope Cup. Ezt hat közép- és kelet-európai ország szervezi, úgy, hogy évente mindegyik lebonyolít egy-egy versenyt. Ezen a sorozaton általában száz-kétszáz csapat indul el, de ezt a létszámot szerintem bőven lehetne és kellene is növelni – mondta az új alelnök.

Novák Barnabás elmondása szerint pétanque-ban Magyarország az európai nemzeteket tekintve nagyjából a középmezőny elején található. A pétanque a feltörekvő sportágak közé tartozik, szerepel a Világjátékok programján, de tavaly már az is szóba került, hogy megmutathatja magát a szinte kizárólag olimpiai sportágakat felvonultató minszki Európa Játékokon.

Szóljon hozzá!