ZETApress

hírportál

Balaton-átúszás szombaton

A Balaton-átúszás 42 éves múltra tekint vissza a hazai szabadidősport kultúrában, melyet 1979 óta évente szerveznek meg. A komoly fizikai és lelki felkészülést igénylő esemény keretében tavaly 9724 úszó teljesítette az 5,2 km-es távot. A 2020. augusztus 1-jei 38. Lidl Balaton-átúszás alapadatai:

Indulás: révfülöpi labdarúgópálya 08-tól 12 óráig. Az átúszást legkésőbb 12 órakor lehet megkezdeni. A célba – a balatonboglári Platán Strandra – legkésőbb 15 óráig meg kell érkezni! Táv: 5,2 km.

A 2020. év újdonsága a Lidl Balaton-átúszás Féltáv: 2,6 km, pályahossz: 1,3 km. Induló és érkező oldal: Balatonboglár, Platán Strand. Az úszást legkésőbb 12 órakor lehet megkezdeni, a célba legkésőbb 15 óráig kell megérkezni. Az útvonal első felét egy, az átúszás úszófolyosója mellett kialakított sávban kell megtenni, majd 1300 m után balra kanyarodva az átúszás mezőnyével együtt haladva lehet célba érkezni.

Eseményünk az Ötpróba sorozat része. Az átúszás 5 pontot, a Féltáv teljesítése pedig 3 pontot ér. A 38. Lidl Balaton-átúszáson rajthoz áll a teljes magyar nyílt-vízi úszóválogatott. Rasovszky Kristóf és Olasz Anna a fennálló férfi, illetve női pályacsúcs megdöntésére készül – tudatta Kocsis Árpád versenyigazgató.

Biztonság

Az úszók biztonságára a mintegy 130 vitorlásból, 7 kishajóból és 4 motorcsónakból kialakítandó úszófolyosó mellett a Balatoni Vízi-rendészeti Rendőr-kapitányság és a Vízi-mentők Magyarországi Szakszolgálata szakemberei ügyelnek. Akiknek esetleg valamilyen gondjuk támad, azok az úszófolyosó bármelyik egységétől segítséget kérhetnek, a táv egyharmadánál, közepén és kétharmadánál pedig mentőhajó horgonyoz.

A rendezők azt vallják, hogy mindennél fontosabb a biztonság! Mintegy 1500 fős csapat dolgozik ezért. Közülük csaknem 400 fő a vitorlásokon, 35 fő a kishajókon és 16 fő a motorcsónakokon dolgozik. A Balatoni Vízi-rendészeti Rendőr-kapitányság is jelen lesz az eseményen, ezzel is fokozva az indulók biztonságát.

A Vízi-mentők Magyarországi Szakszolgálata – mint minden évben – baleset-megelőző munkájával aktívan támogatja az eseményt. Egyesületük idén 2 sürgősségi mentőhajóval, 5 mentőhajóval és minimum 18 fő professzionális legénységgel vesz részt a rendezvényen. Egészségügyi stábunk 3 kórházhajóval, közel 70 fős szakember gárdával teljesít szolgálatot.

Szóljon hozzá!