ZETApress

hírportál

Futók villanyfényben

Futók százai gyülekeztek tegnap délután a Hősök terén. A veszélyhelyzet után július 25-én szombaton este és éjszaka rendezte meg a BSI idei első budapesti utcai futóversenyét, a 26. K&H mozdulj! félmaraton és futófesztivált.

A különleges esemény helyszíne a Hősök tere és környéke. A félmaraton 20 órakor rajtolt, így a táv döntő részét a kivilágított utcákon kellett teljesíteni, míg a célba érkezés örömét a Hősök tere csodálatos díszkivilágítása is növelte. Az eseményre az ország 320 településéről az előzetesen regisztrálók száma meghaladta a 2300 főt. A legnépszerűbb a 20 órakor rajtoló félmaratoni táv volt, amelyre több mint 1200 nevezés érkezett.

A félmaratonosok 10%-ának ez volt az első ilyen távú versenye. A két rövidebb táv a 17 órakor induló 5 és 10 km volt, melyet Korányi Balázs atlantai és Sydney-i olimpikon indított. Ez elsősorban a hölgyek között volt népszerű, a nevezők 60%-a szebbik nemet képviselte. A futók között ismert emberek is felbukkantak: félmaratont futott Szabó Zsófi színésznő, műsorvezető és Simonyi Balázs filmrendező, a Spartathlon 5. helyezettje, Cser Krisztián operaénekes pedig a 10 km-es távot választotta.

Az esemény legidősebb nevezői a 87 éves, 5 km-t futó budapesti Kenyér Imre és a 85 éves kisújszállási Fehér Károly, aki most a 10 km-es távot választotta. A rendezők a veszélyhelyzet után is nagy figyelmet fordítottak a biztonságra, ezért a futókat nem egyszerre, hanem 20 fős kiscsoportokban indították, továbbá a frissítést, valamint a csomag- és éremosztást is a megszokottól eltérően szervezték meg.

Szabó Zsófi a K&H mozdulj! félmaratonra készült

6 éve futottam utoljára rendszeresen, de versenyeken nem vettem részt – mesélte az RTL Klub műsor-vezetője a rajt előtt. – Bánom, hogy ennyi időt kihagytam, Némi lelkiismeretfurdalást érzek, hogy kevesebb időt töltök a kisfiammal, ám nemrég úgy éreztem, hogy a két és féléves gyermekem elérte azt a kort, hogy szánhatok magamra én-időt. A karantén is hozzájárult ahhoz, hogy elhatározzuk a férjemmel, hogy életmódváltásba kezdünk.

Az RTL Klub műsorvezetője – többek között – hat félmaratont is teljesített a múltban, 26 kilométer volt a leghosszabb, így nem csoda, hogy újra a félmaratont célozta meg. – Ez az a táv, amit némi felkészüléssel szerintem mindenki tud teljesíteni, ám számomra most az időeredmény is fontos. Korábban a futás csak keresztedzés volt számomra a fitnesz mellett, 2 óra 10-2 óra 15 perc alatt teljesítettem a távot. Most büszke vagyok arra, hogy a kezdeti, több mint hét perc alatti kilométerenkénti “kocogásból” 10 hét alatt kilométerenként öt percen belüli “száguldás” lett.

Zsófit elkapta a futóláz, kezdetben telefonos applikációt használt, majd beszerzett egy futóórát is, hogy pontosabban tudja kontrollálni edzéseit. – Nagyon elhivatott vagyok, próbálok tudatosan készülni. Szakmai segítséget is kapok, hogy hogyan osszam be az edzésnapokat, a kilométereket. Ahogy jobban ment a futás, egyből napi 8-10 kilométereket hagytam magam mögött, de a tempóm akkor kezdett javulni, amikor Szalay Tamás edzésterveivel – ami adott esetben rövidebb, de intenzívebb feladatokat írt elő – rövid idő alatt egy, másfél percet javult az időm kilométerenként! Így most boldog vagyok, hogy 10 hetes felkészüléssel, magamhoz képest jó idővel tudom teljesíteni a félmaratont.

Zsófi lelkes tanítványnak bizonyul, mert a heti öt edzésnapon szinte maradéktalanul betartja a tervet! – Nagyon megszerettem a futást, sokszor felkelek reggel fél 6-kor, amikor még a család alszik, hogy nyugodtan futhassak egy hosszabbat. Kezdetben a kisfiam nehezményezte, hogy megyek futni, de mostanra nagyon büszke rám. A futás a hobbim, amit éppen 10 héttel a K&H mozdulj! félmaraton előtt kezdtem újra.

Kocsis Árpád versenyigazgató elárulta, hogy bár a K&H mozdulj! futófesztivál 25 éven keresztül váltóverseny volt, ezúttal a három- és hatfős csapatok részvételére nem volt lehetőség, csak egyéniben lehetett nevezni. Idén visszafogottabb volt az érdeklődés a megszokottnál. – Több indulót vártunk, mert bár a 2500 nevező sem rossz szám, de hozzászoktunk Budapesten akár a 10-20 ezres létszámokhoz is. Persze, egyáltalán nem baj, hogy az emberek óvatosak, hiszen a járványnak még messze nincs vége! – magyarázta. A győztesek:

05 km: Szinte Bálint (Váci Reménység) 16:47 perc
10 km: Fekete Balázs (BHSE) 32:29 p
21 km: Farkas Dárius Ádám (BEAC) 1:12:01 óra

1 hozzászólás

  1. Tisztelt Főszerkesztő Úr! Érdeklődünk, hogy az augusztus 1-jei Balaton-átúszás megrendezésre kerül-e?