ZETApress

hírportál

Ne teszteljünk otthon!

Otthoni koronavírus-tesztekkel kapcsolatban figyelmeztet a Gazdasági Versenyhivatal. A GVH panaszeljárása nyomán észlelte, hogy a tesztkoronavirus.hu weboldal valószínűsíthetően azt a benyomást keltette a fogyasztókban, hogy a COVID-19 (SARS-Cov-2) IgG/IgM antitest teszt készlet terméke jogszerűen forgalmazható.

Bár a honlap 2020. július eleje óta nem elérhető, a GVH az alábbiakat tanácsolja a fogyasztók számára:

Amennyiben egy gyors-tesztet a csomagolása, illetve használati útmutatója alapján ön-ellenőrzési célra – azaz otthoni felhasználásra – szánnak, akkor az irányadó jogszabályok alapján gyártójának a forgalomba hozatal előtt tanúsíttatnia kell az arra kijelölt, bejelentett szervezettel. Figyelemmel arra, hogy ennek az eljárásnak a legrövidebb időtartama 6 hónap, valószínűsíthető, hogy hazánkban nincs forgalomban olyan ön-ellenőrzési célú koronavírus gyors-teszt, amely ilyen tanúsítvánnyal rendelkezne. Tanúsított termékek esetében a CE jelölés mellett fel kell tüntetni azt a négyjegyű számot is, mely a tanúsító szervezet azonosítására szolgál.

Továbbá az ilyen, gyógyászati segédeszköznek minősülő termékek kizárólag szolgáltatói engedéllyel rendelkező szaküzletekben vagy patikákban forgalmazhatók; egyéb üzletekben, webáruházakban nem.

A professzionális használatra szánt tesztek csomagolásából, használati útmutatójából és a terméket népszerűsítő leírásból egyértelműen látszódnia kell, hogy a termék szakmai felhasználónak készült. Ezért jogsértő az is, ha egy kereskedő professzionális tesztet laikus végfelhasználók részére, otthoni felhasználásra hirdet.

A honlap emellett megkérdőjelezhető információkat közölt a termék megbízhatóságáról is: pl. megbízhatósága 99,6%. A GVH azt javasolja, mielőtt bármilyen hasonló terméket megvásárolna online, győződjön meg a honlap megbízhatóságáról:

Nézze meg, milyen adatok szerepelnek rajta a működtetővel kapcsolatban, pl: valós-e a cég!

Gyanús lehet, ha nincs az oldalon semmilyen dokumentáció a termékre vonatkozóan, illetve minőségi jelzést pl. CE jelölést tartalmazó dokumentum jelenik meg, azonban a dokumentum nem olvasható, vagy a gyártó/képviselő adatai nem azonosíthatóak.

Olvassa el az ÁSZF-et: aggályos, ha az oldalon nem talál ilyen dokumentumot!

Tárolja el a vállalkozással folytatott levelezést, készítsen képernyőmentéseket a folyamatról!

Ellenőrizze az oldallal kapcsolatos fogyasztói véleményeket, tájékozódjon!

A jelentős árkedvezményt kínáló akciók esetében tartsa szem előtt, hogy így csak akkor hirdethető egy termék, ha az eredetiként feltüntetett ár korábban valóban alkalmazott ár volt – ilyen a piacon újonnan megjelenő tesztek esetében valószínűsíthetően nem lehetett!

Tekintse át a szállítási feltételeket, a kiszállítás költségét, a házhoz-szállítások esetében is érvényesülniük kell a jogszabályoknak, így például a 14 napos elállás jognak!

A termékek forgalmazásával és reklámozásával kapcsolatos további információk az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYEI) honlapján elérhetőek.

Szóljon hozzá!