ZETApress

hírportál

41. TdH nézők nélkül?

Nagy erőkkel zajlanak az augusztus 29-én rajtoló, ötnapos 41. Tour de Hongrie előkészületei, a várakozások szerint a nemzeti körverseny történetének eddigi legerősebb mezőnyét láthatjuk majd Magyarországon – tudatta Gombkötő Roland sajtófőnök. A tervezett program idekattintva olvasható.

Ugyanakkor az egész világot érintő koronavírus-járvány miatt a Tour de Hongrie szervezői minden eshetőségre felkészülnek. – Normális körülmények között zajló versenyt tervezünk, de fel kell készülnünk olyan eshetőségre is, hogy korlátozó intézkedések közepette kell dolgoznunk. A szervezők alapvetően két területre osztják a járvány miatt esetleg szükségessé váló biztonsági intézkedéseket, egyrészt a versenyzőket, kísérőket, szervezőket és a médiát érintő intézkedésekre, illetve a nézőkre vonatkozó eseti szabályokra – mondta Eisenkrammer Károly, a Tour de Hongrie fő-szervezője.

Fókuszban a televíziós közvetítések

A fő-szervező leszögezte: tekintettel a Magyar Körversenyt övező kiemelkedő nemzetközi érdeklődésre (az esemény már tavaly is több milliós nézettséget ért el a világ 198 országában, Magyarországon az M4 Sport közvetített minden szakaszról, ebben az évben pedig már a legmagasabb osztályba tartozó, World Tour-csapatok is rajthoz állnak) a szervezők elsősorban a média kiszolgálására, az élő televíziós közvetítés minél magasabb szinten történő gyártására koncentrálnak.

A Tour de Hongrie azon kevés sportesemény közé tartozik, amelyet úgy láthatnak a nézők az egyes helyszíneken, hogy mindeközben ez semmilyen egészségügyi kockázattal nem jár – hiszen a városokon, településeken áthaladó mezőny és az út mellett, több kilométer hosszan tartózkodó, egymástól távolságot tartó nézők semmivel sem jelenetnek nagyobb kockázatot, mint a mindennapi élet az utakon, köztereken.

Ha szükséges, nézők nélkül

Az egyes, kiemelt szurkolói figyelemre számot tartó helyszínek, mint például a rajt és célterületek, egyes szurkolói pontok szükséges esetben elzárhatóak a nézők elől. A szervező Vuelta Sportiroda munkatársai dolgoznak a nézőket is érintő megoldásokon, mint például egyes nézői területek vagy hegyi szakaszok lezárása, amelyeket szükség esetén életbe léptethetnek.

A versenyt kísérő orvosi, mentős stáb mellett külön hangsúlyt kapnak a járványügyi intézkedések. A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) ezzel kapcsolatos ajánlásai és elvárásai alapján kijelölésre került egy COVID-19 koordinátor is, akinek a feladata többek között ellenőrizni, hogy a szervezők és a résztvevők betartják-e az előírásokat. Természeten speciális oktatásra is sor kerül, a képzés során a több száz fős szervező csapat minden tagja megismeri azokat az eljárásokat, szabályokat, amelyeket be kell tartania a verseny során.

Minden szükséges intézkedést megteszünk

A szervezők csökkentik a lehetőséget a csapatok közvetlen találkozására – a versenyt kivéve természetesen. A csapatokat (a sportolókat és kísérőiket) és az egyes szervezői csoportokat is úgynevezett buborékban fogják végig kísérni a Magyarországi tartózkodásuk során. Minden csapat önállóan kerül elszállásolására – vagy kisebb panziókban, vagy olyan hotelekben, ahol megoldható, hogy szintenként és/vagy épületszárnyanként megoldható legyen az elkülönítésük. Csak száz százalékban egészséges személyek vehetnek részt a Tour de Hongrie-n, akár résztvevőként, akár szervezőként, és a szervezők feladata az is, hogy megvédjék őket a esetleges fertőzésektől.

A szervezők előzetes tervei alapján, járványügyi szempontból, a fenti szabályokat betartva, a Tour de Hongrie mezőnye és a verseny környezete lesz a legbiztonságosabb terület Európában augusztus 29-e szombat és szeptember 2-a szerda között. A verseny biztonságát növelő intézkedések – összhangban a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség járványügyi szabályaival:

Verseny előtti intézkedések

COVID-19 koordinátor kerül kijelölésre, aki speciálisan a Tour de Hongrie-ra kidolgozott kockázatmenedzselési terv alapján végzi a munkáját

Csapatok buborékban kezelése a szállásokon és a rendezvény alatt

A csapatok tagjai közvetlenül, csak tesztelt és ellenőrzött személyekkel érintkezhetnek, mindenki mással csak megfelelő távolságból vagy maszk viselése mellett

A Tour de Hongrie-ra indulás, utazás előtti öt napon keresztül folyamatos egészségügyi ellenőrzés szükséges az összes csapattag számára, ide értve a teljes személyzetet a versenyzőkkel együtt, az utazás feltétele továbbá minimum egy negatív teszteredmény (PCR-teszt) három nappal az indulás előtt

A külföldről érkező nemzetközi versenybírókra és más hivatalos személyekre (például a sajtó és tv-stábok tagjai) a csapatokkal megegyező egészségügyi ellenőrzési és tesztelési szabályok vonatkoznak

Folyamatos kapcsolattartás a magyar egészségügyi szervekkel

COVID-doktor kijelölése a versenyre (szükséges védőfelszerelésekkel és eszközökkel felszerelt, a betegség diagnosztizálásában jártas személy)

Minden résztvevő személy (szervező és sportoló) informálása a személyes higiéniáról

Minden résztvevő személy (szervező és sportoló) egyéni védőeszközökkel ellátása abban az esetben, ha a távolságtartás nem megoldható

Közösségi terekben a fizikai távolságtartás biztosítása

Verseny alatti intézkedések

Minden nap egészségi állapot ellenőrzési kérdőívet töltenek ki a versenyzők (ezt a COVID-19 koordinátor részére eljuttatják)

A COVID-19 kockázat menedzselési terv szerint kialakított akkreditációs terület

Amennyiben az akkor érvényes hazai szabályok ezt szükségessé teszik, a rajt- és célterületeken a nézőszám limitálása

Nézők nem érintkezhetnek a sportolókkal

Közösségi terek rendszeres takarítása, fertőtlenítése

Külön útvonalak biztosítása a média, a szervezők, illetve a VIP területeire

Frissítő zónákban a nézők jelenléte nem engedélyezett

COVID-19 tesztelési lehetőség biztosítása az esemény alatt

COVID-19 gyanús esetek kezelése

Koordináció a helyi egészségügyi szervekkel

Steril maszk biztosítása a beteg emberek részére

Egyéni védőeszközök biztosítása az egészségügyi szakemberek részére

Eljárási rend biztosítása (szabályzat alapján)

Verseny utáni (szakaszok utáni) intézkedések

Díjátadó ceremónia átalakítása

A színpadon másfél méteres blokkok jelölése a távolságtartás megkönnyítése érdekében

Fotósok, operatőrök számának limitálása a díjátadó területen, a hazai szabályozáshoz igazodva

A díjátadó területén a szurkolók számának limitálása, megfelelően távol tartása

Dopping-ellenőrzési eljárás adaptálása Nemzetközi Kerékpáros szövetség javaslata alapján

Szóljon hozzá!