ZETApress

hírportál

Ötödször is HISZEK Benned!

Kétszázötvenmillió forintra pályázhatnak sportszervezetek a HISZEK Benned! Sport Program II. alprogramjának legújabb, V. ütemében – közölte az EMMI sportért felelős államtitkára délelőtti minisztériumi sajtótájékoztatón.

Szabó Tünde emlékeztetett arra, hogy az államtitkárság 2016 őszén hirdette meg a három pillérből álló HISZEK Benned! Sport Programot. Ennek célja – az ország nép-egészségügyi mutatóinak javítása érdekében – a szabadidősportolók körének bővítése, az egészséges életmódra nevelés, valamint minél több fiatal bevonása az utánpótlássportba és a tehetséggondozásba.

A támogatásokat személyi jellegű kifizetésekre, sporteszközök beszerzésére, létesítményhasználatra, versenyeztetéssel kapcsolatos feladatokra, valamint edzőtáborozáshoz szükséges költségekre lehet fordítani. – A pandémia is rámutatott arra, mennyire fontos a jó immunrendszer, a sportnál pedig nincs jobb egészségmegőrző tevékenység – hangoztatta Szabó Tünde, aki szerint azért is fontos az utánpótlás-nevelés, mert egy társadalom olyan, amilyen a fiatalsága.

Ezért is kell minél hamarabb elkezdeni az ifjú tehetségek kiválasztását, és ezt többféle programmal igyekszünk támogatni – emelte ki. Tájékoztatása szerint a Helyi Integrált Szabadidősportos és Egyesületi Keretek közötti – rövidítve HISZEK – Benned! Sport Program II. alprogramjának V. ütemében a korábbinál egynegyedével nagyobb összegre pályázhatnak a kicsi és közepes sportegyesületek. Hozzátette: az előző, IV. ütemre 607 sportszervezet nyújtott be pályázatot 74 sportági szakágban, összesen 1,8 milliárd forintos igénnyel.

A pályázók közel fele kapott támogatást, átlagosan 620 ezer forint értékben. – Ezek a számok is arra motiváltak bennünket, hogy a programot folytatnunk kell, a támogatások ugyanakkor az utánpótlássportban elért eredményekben is megtérülnek – fogalmazott Szabó Tünde hozzátéve, hogy a sportszervezetek egyenként 500 ezer és négymillió forint közötti összeget igényelhetnek.

A támogatásokból a sportági toborzó események szervezéséhez, a versenyeztetési és nevezési díjakhoz, a különböző sporteszközök beszerzéséhez vagy a sport-szakemberek foglalkoztatáshoz és létesítményhasználathoz kapcsolódó kiadásokat tudnak fedezni a sportegyesületek.

Deutsch Tamás, a program lebonyolításában közreműködő Sportegyesületek Országos Szövetségének elnöke, a Fidesz EP-képviselője sikertörténetnek nevezte a programot. Hozzátette: az egyéb programokkal és pályázati tanácsadással együtt a SOSZ több mint egymilliárd forinttal támogatta a sportszervezeteket.

Szólt arról is, hogy az első négy ütemben 1821 pályázat érkezett be, közülük 924 nyert, és azok eredményeként négy-öt ezerrel bővült az utánpótlás korú sportolók létszáma. – A koronavírus-járvány a diáksport-egyesületeket is érintette. Ezért reagálni akartunk arra, hogy ebben a nehéz helyzetben is segíteni tudjuk az egyesületeket, többek között abban, hogy meg tudják tartani a legfiatalabb sportolókat – fogalmazott Deutsch Tamás, aki elmondta, hogy a szervezetek az eddigi 30 százalék helyett a pályázati összeg felét fordíthatják edzők személyi kiadásaira, 15 százalékát pedig kommunikációra.

Mint elhangzott, olyan sportszervezetek nyújthatnak be pályázatot, amelyeknek a bevétele nem haladja meg az évi bruttó 500 millió forintot, taglétszámuk nem éri el az 1200 főt, illetve az elmúlt három évben nem részesültek TAO-támogatásban. Az egyéb részleteket a SOSZ honlapján találhatják meg az érdeklődők. A pályázatokat augusztus 15-én szombatig lehet benyújtani, a támogatásokat szeptember közepétől folyósítják.

Szóljon hozzá!