ZETApress

hírportál

Moszkva 1980!

Negyven éve hét olimpiai aranyat nyertünk Moszkvában. A Szovjetunió Afganisztán-politikája ellen több ország is tiltakozott 1980-ban, ezért nem küldte el sportolóit a 22. Nyári Olimpiai Játékokra, amelyet július 19-e és augusztus 3-a között rendeztek Moszkvában. A távol-maradók között volt többek között az USA, az NSZK és Kanada is.

A mieink Varga Károly révén kezdték az aranygyűjtést, aki sportlövészetben lépett Takács Károly nyomdokaiba. A birkózó szőnyegen ketten is a legjobbnak bizonyultak: Növényi Norbert és Kocsis Ferenc is olimpiai bajnok lett! – nosztalgiázott Takács Gábor.

Úszásban 44 éves átok szakadt meg: Csík Ferenc 1936-os legendás győzelme után először nyert magyar férfi úszó olimpiát: 200 háton a mindössze 17 esztendős Wladár Sándor bizonyult a leggyorsabbnak, Verrasztó Zoltán lett mögötte második.

A lólengés koronázatlan királya, Magyar Zoltán megvédte négy évvel korábbi Montreal-i aranyát. Baczakó Péternek köszönhetően a súlyemelő versenyeken is volt miért örülnünk, a Foltán László – Vaskúti István kenu páros pedig 500 méteren lapátolta be az aranyát.

Szóljon hozzá!