ZETApress

hírportál

Laurencz a Laurenczben

Csepelen ma délelőtt ünnepélyes keretek között átadták a 85 esztendős Laurencz László mesteredzőről, a kerület díszpolgáráról elnevezett, 870 millió forintból elkészült kézilabdacsarnokot. A rendezvény végén a Csepel DSE kézilabdacsapata bemutató mérkőzést játszott, amelynek kezdődobását maga a névadó Laurencz László végezte el.

Szabó Tünde, az EMMI sportért felelős államtitkára az avatón beszédében kiemelte: nagy szükség volt erre a létesítményre, a 86. születésnapját 11 nap múlva ünneplő Laurencz László pedig csepeliként méltó a névadó szerepre, hiszen rendkívül sokat tett a magyar sportért. – Jelképes ez a hely azért is, mert Laurencz László egész pályafutásával megmutatta, hogy egy játékos vagy egy csapat miként találhat rá a siker útjára – fogalmazott az államtitkár, majd arról beszélt, a kormány azért tekinti 2010 óta stratégiai ágazatnak a sportot, mert az egyik legnagyszerűbb eszköz arra, hogy felkészítse a fiatalokat az élet iskolájára, ugyanakkor fontos szerepet tölt be az egészség megőrzésében is.

Kocsis Máté, a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke köszöntőjében felelevenítette Laurencz László életútját, felhívva a figyelmet arra, hogy a mesteredző mindössze egy évvel fiatalabb a hazai szövetségnél. Felidézte, hogy játékosként válogatott kerettagságig jutott, majd a legendás sikerkapitány, Török Bódog segítőjeként tanulta ki az edzői szakmát, és azon kevés magyar egyike volt, aki – az osztrák válogatott szövetségi kapitányaként – részt vehetett az 1984-es Los Angeles-i olimpián. Később oroszlánrészt vállalt a kézilabda népszerűsítésében a fiatalok körében, edzőként magyar és osztrák bajnok lett, a magyar női válogatottal pedig világbajnoki ezüst- és olimpiai bronzérmet nyert. – Nem sok fiatalnak adatik meg, hogy egy ilyen nagyszerű sportcsarnokban képezhesse magát, még kevesebbnek, hogy Laurencz László tanácsait hallgatva – zárta beszédét az MKSZ elnöke.

Borbély Lénárd, Csepel polgármestere köszönetet mondott a magyar kormánynak, hiszen a Csepel DSE által használt létesítmény nem jöhetett volna létre a TAO-támogatási rendszer nélkül. – A kézilabda szövetség TAO-kerete fedezte a költségek hetven százalékát, a harmincszázalékos önrészt pedig a XXI. kerületi önkormányzat biztosította – tájékoztatott a polgármester hozzátéve, hogy a TAO-pénz az Alpiq Csepeli Erőmű Kft. társasági adójából jött össze.

Laurencz László, a hosszú percekig tartó, hatalmas vastapsot kapó névadó rövid monológjában azt mondta: 70 éve van a magyar kézilabdasportban, számos elismerést kapott, de az összes közül számára ez a legértékesebb. Egyúttal megköszönte, hogy az új sportcsarnok 250 helyi ifjú kézilabdázó számára biztosít sportolási lehetőséget.

Németh Szilárd, Csepel szintén helyi kötődésű korábbi polgármestere személyesen ugyan nem tudott jelen lenni az ünnepségen, de levélben üdvözölte a csarnok megnyitását, és soraiból az is kiderült, hogy az avatót azért időzítették erre a napra, mert július 18-a Csepel Napja.

Szóljon hozzá!