ZETApress

hírportál

Kerékpáros tömegbukás

Tömeges bukás történt vasárnap az 1. Gella Kupa amatőr országúti kerékpárversenyen, mintegy ötven résztvevő elesett.

A velo.hu portálon az alapító Szilasi László, aki maga is részt vett a viadalon és belekeveredett a bukásba, arról tudósított, hogy a nagyjából 200 fős mezőnyben következett be a baleset, az első körben, három kilométerrel a rajt után a Tótvázsony és Balatonszőlős közti lejtmenetben, közel 70 kilométer/órás sebességnél.

Sok versenyen láttam bukást, de itthon hasonlót se. Az erdő úgy nézett ki, mint egy horrorfilm. Vér volt mindenhol, törött bringák tömkelege – írta Szilasi, aki szerint nagyjából ötvenen estek el a jó minőségű úton, ő maga is a patakmederbe zuhant, ám zúzódásokkal és ripityára tört sisakkal megúszta.

Szilasi László – aki a Tour de Hongrie versenyigazgatója és a Giro d’Italia magyarországi nagy rajtjának sportszakmai vezetője – hozzátette: szerinte ez az utóbbi húsz év legnagyobb magyarországi kerékpáros verseny-balesete. A mentőautók és helikopterek folyamatosan dolgoztak, legalább húszan megsérültek, közülük néhányan súlyosan.

Lovassy Krisztián londoni olimpikon is szenvedő alanya volt annak a vasárnapi tömeges bukásnak, amely egy amatőr országúti kerékpárversenyen történt Tótvázsony és Balatonszőlős között. A 32 éves profi pályakerékpáros – akit fejsérülése miatt kétnapos megfigyelésre kórházban tartottak – a történtek ellenére készül a hétvégi pálya-kerékpáros ob-re és azt tervezi, hogy ott lesz a rajtnál. – Rögzíteni kell az ujjaimat meg a csuklómat, holnap még megvizsgáltatom a combomat, aztán összeszorítom a fogamat – fogalmazott hétfőn.

A Magyar Kerékpáros Szövetség az I. Grand Gella Giro Kupán történt versenybaleset kapcsán az alábbi közleményt juttatta el szerkesztőségünkbe: Egy versenybaleset mindig ijesztő, szerencsére azonban az I. Grand Gella Giro Kupán történt súlyos, tömeges bukás nem torkollott tragédiába. Tudomásunk szerint 19 sérültet ápolnak kórházban, akik között amatőr kerékpárosok és profi versenyzők is vannak. Nekik kitartást és mihamarabbi felépülést kívánunk.

Az eset kapcsán a Magyar Kerékpáros Szövetség a klubok és a szakmai tagszervezetek bevonásával megvizsgálja, hogy milyen plusz elvárásokat lehet megfogalmazni és foganatosítani a versenyszervezőkkel szemben, amelyek csökkenthetik a hasonló balesetek előfordulásának kockázatát. A vizsgálat következtetéseit beépítjük a versenyszervezési feltételekbe, annak lezárultáig azonban felelősségi kérdésekben sem szakmailag, sem etikailag nem lenne helyes állást foglalni.

Köszönettel tartozunk az Országos Mentőszolgálatnak, illetve azoknak a hétköznapi hősöknek, akik a saját sérüléseikkel nem törődve társaiknak és a mentősöknek segítettek a bajban. A kerékpáros társadalom ismét megmutatta, hogy éppen annyira összetartó a nehézségekben is, mint a sikerekben. Amint az esettel kapcsolatos új információhoz jutunk, azonnal megosztjuk a megfelelő csatornáinkon.

Szóljon hozzá!