ZETApress

hírportál

66 éve vesztettünk Bernben

A szakemberek egybehangzó véleménye szerint a magyar válogatott abszolút esélyesként érkezett az 1954-es svájci foci világbajnokságra – emlékezett Takács Gábor az 1954. július 4-ei vb-döntőre.

Jól is alakultak a dolgok számunkra. A 2. csoportban 9:0-ra vertük Dél-Koreát, majd 8:3-ra a németeket és csoportelsőként jutottunk a legjobb nyolc közé. Ott aztán viharos meccseken előbb 4:2-re a negyeddöntőben Brazíliát, majd hasonló arányban az elődöntőben Uruguayt is kiejtettük.

A július 4-i döntőben újra Németországgal találkoztunk. Puskás 6. és Czibor 8. percbeli góljaival már 2:0-ra vezettünk, ám Morlock a 10. és Rahn a 18. percben 2:2-re egyenlített. Aztán a 84. percben jött a hideg-zuhany: Rahn újra betalált Grosics kapujába, a németek pedig 3:2-vel világbajnokok lettek!

Itthon óriási csalódás fogadta az ezüstérmet, amelyet 1938 után másodszor szereztünk meg. (16 évvel korábban az olaszoktól 4:2-re kaptunk ki a párizsi vb-döntőn.) A 11 gólos Kocsis Sándor lett a vb gólkirálya, de ez már csak szépségtapasznak számított.

Szóljon hozzá!