ZETApress

hírportál

Hallgass, olvass Novotnyit!

Boda Zsuzsa: Sport, rádió, hit című életútinterjú-kötete jelent meg Novotny Zoltán rádiós sportriporterről, aki májusban töltötte be a 80. életévét. A Luther Kiadó által gondozott könyvről az újságírói szakma ikonikus alakjával a beszélgetett a szerző ma délelőtt a Deák téri evangélikus templomban. Fotóink Vigh Alex felvételei.

A Táncsics Mihály-díjas Novotny Zoltán a hazai sportújságírás meghatározó alakja 1966 óta sportriporter. A Magyar Rádió örökös tagja, aranytollas újságíró, a Magyar Sportújságírók Szövetségének tiszteletbeli elnöke, a Magyar Érdemrend tiszti keresztjének kitüntetettje. A népszerű rádiós 1968 óta 13 nyári olimpiáról, valamint számtalan Európa- és világbajnokságról tudósította hallgatóit.

Boda Zsuzsa a délelőtti könyvbemutatón elmondta: a fotókkal gazdagon illusztrált kiadványban az olvasók négy fejezetben ismerkedhetnek meg Novotny igen gazdag és színes életútjával. Az 1. fejezet a szülőkről, a gyerekkorról és a pályaválasztás dilemmáiról szól, a 2. a mikrofon-közelben eltöltött évtizedeket eleveníti fel.

A 3. fejezet a Műfajok kavalkádjában címet viseli, és kiderül belőle, hogy Novotnynak – aki a focimeccsek körkapcsolásos közvetítésének egyik hazai megteremtője – számos személyes élménye kötődik a televíziózáshoz is, valamint szó esik benne a Budapest kincseiről szóló művelődéstörténeti előadásairól és filmgyári szinkronmunkáiról is.

A záró, 4. fejezetben a számos kitüntetéssel és díjjal elismert médiaszakember őszintén vall hitéről, kötődéséről az evangélikus egyházhoz, a Protestáns Újságírók Szövetségében korábban betöltött elnöki tisztségéről és arról is, hogy értékadó szándékkal éveken keresztül Márai Sándor-idézeteket olvasott fel az azóta megszűnt Calypso Rádióban.

A Biblia iránymutatását teszem első helyre. Ha mi, emberek a mindennapjainkat, a Tízparancsolat, a Hegyi beszéd és Pál apostol szeretethimnusza alapján próbálnánk eltölteni, jobb lenne a világ! – vallja az interjúkötetben Novotny, aki a könyvbemutatón elárulta, hogy nem egy konkrét csapatnak, hanem mindig a gyengébbnek szurkol, továbbá azt is, hogy felesége biztatásának köszönheti, hogy ma nem nyugdíjas magyar-történelem szakos tanár, hanem aktív sportriporter.

Gáncs Péter nyugalmazott evangélikus püspök arra hívta fel a figyelmet, hogy aktív püspöki szolgálata alatt épp a Deák téri evangélikus templomcsarnokban 2003-tól ’18-ig rendszeresen együtt szolgált a vasárnapi istentiszteleteken Novotnyval, aki az olvasópultról hirdette az igét.

Vass István Zoltán, a korábbi kolléga így fejezi be a könyvhöz írt előszavát: Ha mostanság egy fiatal sportriporter azt kérdezné tőlem: hogyan fejlődhetnék, mit kell még megtanulnom, akkor azt tanácsolnám: Hallgass sokat Novotnyt! E mondatnál nem kell nagyobb dicséret!

Szóljon hozzá!