ZETApress

hírportál

Gödöllői Robin Hood-ok

Íjászbemutatóra hívtak 1991 tavaszán. Robin Hood mai utódai szívesen meséltek a Három Kívánság olvasóinak. Bogdányi Ottó hőlégballon oktatót bemutató tegnapi írásunk idekattintva olvasható.

Két éve alakult meg Gödöllőn a Magyar Terep- és Vadászíjász Egyesület. A mai Robin Hood-ok terep-, vadász-, lovas-, történeti- és számszeríj szakosztályokban hódolhatnak szenvedélyüknek. Egy felszerelés ára öttől 60 ezer forintig terjed, kinek-kinek igénye és pénztárcája szerint. Nem biztos, hogy a legdrágább a legjobb!

Az íjászok szarvasra, őzre, nyúlra, vaddisznóra, rókára és szarkára is vadásznak. Igaz, ehhez állami vadászvizsga is szükséges. Ezenfelül az íjászatból is vizsgát kell tenniük. Lovas vadászathoz még nincs speciális terep, pedig lóval üldözve két vadásznak igazi sportteljesítmény lehet elejteni a vadat, melyet 30 méteren belülről kell eltalálni.

A speciális vadászhegyű vessző 400 forint, ezért nem szokták vaktában ellövöldözni, csak biztosra mennek. A sebzett vad a vessző kitépésével van elfoglalva. A tűzfegyverekkel ellentétben itt nem hallja a lövést, ezért nem is támadja meg a vadászt. Emiatt tehát sokkal biztonságosabb, mint a hagyományos vadászat. A terepruhás vadászok kiváló lovasok is. Vágtató lóról előre és hátrafelé is biztosan el kell találniuk a célt. A vizsgán ezt is megkövetelik tőlük. Csak a sikeres teljesítés után üldözhetik lóháton a vadat.

Az egyesület korhű ruhában tart különböző bemutatókat is. Történeti íjász-szakosztályuk gyakori vendég a várjátékokon. Ott nemcsak íjakkal, hanem kardokkal és pajzsokkal is harcolnak a nézők örömére. Legjobban mégis akkor érzik magukat, ha az erdőn, mezőn hallgathatják a madarak csicsergését, s közben beszívják az ózondús levegőt! – írtam 1991 nyarán a Három Kívánság II. évfolyam 4. számában. Sajnos a II/5. lapszám már nem jelent meg, így az amerikai fociról készült írásomnak új kiadót kellett találnom.

Szóljon hozzá!