ZETApress

hírportál

Benedek, a balkezes bombázó

Az 1991-es Perth-i világbajnokság idején egy 18 éves vízilabdázó nevével volt tele a magyar sportsajtó. Benedek Tibor kulcsember volt az elődöntőben, az utolsó percben egyenlített a középdöntőben, és győztes gólt dobott a 3. helyért folyó küzdelemben. A többi mérkőzésen is bedobta a maga gólját, volt amikor kettőt is.

– Hogyan lehet eljutni idáig, mennyit kell naponta gyakorolni? – kérdezem egy délelőtti edzése után a Margitszigeti Sportuszodában. – Gyermekkoromban teniszeztem – feleli, a Molnár utcában ütötte a labdát. Nyolcévesen felfedezték, hogy gerincferdülése van. Az orvos úszást ajánlott. Mivel a labdáról sem akart lemondani, úszás helyett inkább a vízilabdát választotta. Kőnigh György tanította az alapokra. Igaz az első két évben labdát ritkán kaptak. Inkább a vízben való mozgásokat tanulták meg. Az iskolában délelőtt volt a tanítás, délután az edzés. Sosem ment az egyik a másik rovására. Akkor még nem érezte a balkezesség előnyét. Szerencsére ez hátrányt sem jelentett. Sem otthon a szülők, sem az iskolai tanítók nem próbálták “jobbkezesre” nevelni. Vajon hány született balkezes válik egy életre ügyetlenné, mert kiskorában szülei elverik, ha nem a “szép kezével” nyúl a feléje nyújtott tárgyak után? Vele ez nem történt meg a szülei jóvoltából.

Tibor tavaly érettségizett, most a Testnevelési Egyetemre jár. Edzőnek készül. – Sosem vonzott a színészi pálya? – kérdezem, mert édesapja Benedek Miklós ismert színművész. Sosem szeretett tanulni – mondja, inkább 11 éves öccsének, Albertnek vannak művészi hajlamai. Nemrég láthattuk őt édesapjával a televízióban. Neki mondta Vitray, hogy Apád, anyád idejöjjön! Az öcsike is teniszezik és öt nyelvet tanul. Tibornak elég az angol, Perthben módja volt gyakorolni. A bronzérem boldog tulajdonosát édesanyja kedvenc ételével, kakaós palacsintával várta. 20-25 darabot meg is evett egy ültében. Igaz, nem is sovány. 188 centis magasságához 88 kilogramm párosul.

S milyen egy pólós élete idehaza? – 09-től 10-ig medicinlabdát dobálnak és súlyzóznak a tornateremben. 10-től 12-ig 2500 métert úsznak a sátortetős usziban. Este 6-ig szabadprogram, majd egy órát labdával gyakorolnak. Ezután heti két alkalommal egyórás két-kapuzás következik Kovács István edző irányításával.

Csapata, az ÚTE jelenleg vezet a bajnokságban, ám szeretnék a Magyar Kupát is megnyerni! Ez eddig két kívánság. Harmadikként szeretne egy olimpiai érmet Barcelonából! Ráadásként a mi kívánságunk: végezze el sikerrel az egyetemet és edzőként neveljen olyan eredményes és szerény klasszisokat, mint ő maga! – írtam az 1991-es Három Kívánság II. évfolyam 2. számában, s most menjünk végig a kívánságokon. Az 1990/91-es ob-t és az MK-t is megnyerte az Újpesti TE. 1992-ben és 1996-ban az olimpiai érmek még nem sikerültek, mert előbb hatodikok, majd negyedikek lettünk, de 2000-ben és 2004-ben Tibor aranyérmes lett. Természetesen elvégezte a TE-en az edzői szakot is.

Szóljon hozzá!