ZETApress

hírportál

38. 5vös 5km bajnokokkal

Tegnap elstartolt a 38. 5vös 5km nemzetközi futóverseny! Az eseményt ezúttal rendhagyó módon online rendezik meg illusztris résztvevőkkel – adta hírül a Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség (MEFS). A verseny június 19-én pénteken 17:05-kor rajtolt és 24-én szerdán 22:10-ig tart. Nevezni idekattintva lehetséges.

A tervek szerint futni fog – többek között – Szabó Tünde, az EMMI sportért felelős államtitkára, Kovács Atom Anti 1992-es barcelonai olimpiai bajnok judos, valamint Marcz Tamás a férfi- és Bíró Attila a női póló-válogatott szövetségi kapitányai is – tudatta Bányász Árpád és Világi Péter, NVESZ Sajtó.

Húsz évvel ezelőtt rendezték meg először Horváth Ákos fizikus, az ELTE TTK Atomfizikai Tanszék docensének kezdeményezésére az Eötvös Lorándról elnevezett különleges futóversenyt, az 5vös 5km-t. Az egyetemi kampuszon tanulmányi félévenként megtartott sportesemény célja az egyetemi polgárok megmozgatása egy olyan távval, amely a kezdők számára elérhető kihívás, a rendszeresen futóknak pedig felkészültségük felmérése, és egyben, mindenkinek, a közös mozgás ünnepe. Miután idén, a koronavírus-járvánnyal összefüggő korlátozások nem tették lehetővé, hogy megtartsák a népszerű májusi sporteseményt, így lelkes hallgatók maguk szervezték át az 5vös 5km futóversenyt az online térben annak érdekében, hogy mozgásra motiválják hallgatótársaikat itthon és külföldön egyaránt.

Az ő munkájukat karolta fel a MEFS és a HÖOK, megpróbálják minél több helyre eljuttatni ezt a nemes kezdeményezést és minél több véleményformáló sportembert bevonni a teljesítők körébe, amellyel az esemény népszerűségét is segítik. Az online versenyben való részvételre – jellegéből adódóan – hosszabb idő, egészen pontosan 5 nap, 5 óra és 5 perc áll rendelkezésre, és a világ bármely pontjáról teljesíthető. A kültéren futók GPS-es eszközzel rögzíthetik a futásukat, ezzel lehet igazolni a teljesítést, de kivételesen teremben, futópadon is lefutható a táv. A verseny lezárultával a szervezők összesítik a rendszerbe feltöltött adatokat és így születik meg majd az eredménylista.

A hazai sportélet több jeles képviselője mondott már igent a futásra. Információink szerint dr. Szabó Tünde, az EMMI sportért felelős államtitkára is tervezi részvételét, de többek között Marcz Tamás olimpiai bajnok vízilabdázó, a férfi póló-válogatott szövetségi kapitánya, valamint Bíró Attila a női vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya is futócipőt húz. Hasonlóképp az egyetemi szféra vezetői is indulnak, kiemelt vendégként prof. dr. Borhy László akadémikus, az ELTE rektora, aki már többször teljesítette munkatársaival a távot, és dr. Horváth Zita, az ITM felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára.

A MEFS-et az online versenyben dr. Székely Mózes főtitkár és számos elnökségi tag képviseli: dr. Kovács Antal fél-nehézsúlyú olimpiai és világbajnok judos, Knoch Viktor 2018-as olimpiai bajnok rövid-pályás gyorskorcsolyázó és Szabó Gabriella 2012-es és 2016-os háromszoros olimpiai bajnok kajakozó. A nemzetközileg is meghirdetett eseményre pedig elsőként Adam Roczek, az Európai Egyetemi Sportszövetség (EUSA) elnöke és Martin Dalton, az Ausztrál Egyetemi Sportszövetség elnöke, a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) elnökségének tagja jelezték részvételüket.

Szóljon hozzá!