ZETApress

hírportál

Folytatódik a focitavasz

A tervek szerint május 23-án szombaton a Magyar Kupa elődöntőinek odavágóival folytatódik a hazai fociidény, az OTP Bank Liga pedig május 30-án szombaton a 26. fordulóval indul újra. Az MLSZ-honlap beszámolója szerint a bajnokságban a Ferencváros két korábban elmaradt bajnokiját a kupa-elődöntőkkel azonos időszakban játsszák le.

A kupaelődöntő visszavágóit május 26-én kedden rendezik, a fináléra pedig június 3-án szerdán kerülhet sor. A bajnokságot a tervek szerint június végéig kell befejezni, egy csapat két mérkőzése között legalább három napnak kell eltelnie. A férfi NB I március 14-én a 25. forduló után szakadt félbe, ám a címvédő-listavezető Fradinak május 23-án a DVSC elleni hazai és 27-én szerdán az ÚFC elleni idegenbeli meccseit is pótolnia kell.

Az MK-ban és az NB I-ben meccsenként öt cserejátékos léphet pályára, de a cserékre a mérkőzés alatt csak három időpontot lehet felhasználni, melybe a félidőben végrehajtott csere nem számít bele. A találkozók során továbbá mindkét félidő felénél ivószünetet kell tartani a játékosok számára. Ha sikerül lejátszani a hátralévő összes bajnokit, úgy az eredeti versenykiírás alapján dől el, mely klubok indulhatnak a nemzetközi kupákban. Ugyanez vonatkozik a Magyar Kupára is, melynek győztese az Európa Ligában szerepelhet. Ha a kupagyőztes a bajnokságban dobogós helyen végez, az NB I 4. helyezettje indul helyette az EL-ben.

A férfi nagy-pályás bajnokságok közül az NB II-ben és NB III-ban – a kiírás elveit követve – a félbemaradt idény záró táblázata alapján jelölik ki a feljutókat és kiesőket, valamint a megyei I. osztályokból az NB III-ba feljutókat. Ennek értelmében az NB II-ből az MTK Budapest és a Budafoki MTE jutott fel az élvonalba. Kiesett a Tiszakécske és a Vác, a Balmazújvárost pedig már tavaly kizárták.

A női NB I-ben csak a BL-indulás eldöntéséhez szükséges mérkőzéseket rendezik meg. A 13. fordulóból elmaradt MTK Hungária-DVTK összecsapás pótlása után kialakul a liga záró táblázata, amelynek 1-2. helyezettje két győzelemig tartó páros mérkőzésen dönti el egymás között a BL-indulás jogát. A bajnokság hivatalos végeredmény nélkül zárul le, nem lesz se bajnok, se végső helyezettek, se kiesők. A következő idényben a mostani mezőny tagjai újra jogosultak lesznek az NB I-re.

Az MLSZ Orvosi Bizottsága részletes egészségügyi és vizsgálati protokollt dolgozott ki. Ennek értelmében a kezdeti, átfogó orvosi ellenőrzést követően a csapatoknál hetente kétszer, illetve minden mérkőzés előtt koronavírus-tesztet kell a játékosokon és minden velük érintkező személyen elvégezni. A pozitív tesztet produkálókat el kell különíteni az egészséges játékosoktól, míg a többiek egy soron kívüli teszt elvégzése és negatív eredménye után folytathatják a sporttevékenységet.

A kormányrendelet alapján a zárt kapus mérkőzéseken maximum 500 személy tartózkodhat a stadion teljes területén, de az egészségügyi kockázatok minimalizálása érdekében a kluboknak a belépők létszámát a lehető legkisebbre kell csökkenteniük. A stadionon belül a játékteret az öltözőkkel szigorúan el kell különíteni a nézőtéri területtől. A sportzónába csak olyanok léphetnek be, akik közvetlenül a mérkőzés előtt negatív tesztet produkáltak.

A nézőtéri zónába a média munkatársai, stadion-üzemeltetők, nélkülözhetetlen kiszolgáló-személyzet, valamint a klubvezetők és szponzorok képviselői lephetnek be. Nekik nem kötelező a teszt, de nyilatkozniuk kell a tünetmentességről, és szigorúan be kell tartaniuk az általános előírásokat a stadion területén. Az MLSZ a bajnokságok újraindítását megelőzően kikérte az országos tisztifőorvos és az Operatív Törzs álláspontját a megfelelő védekezés kapcsán.

A koronavírus-járvány közepette a tömeges érintkezés továbbra is komoly veszély, ezért a futsal és a szabadtéri amatőr, valamint utánpótlás-bajnokságok idényét, valamint minden további országos és megyei bajnokságot, kupát és grassroots tornát lezártak. Több mérkőzést nem játszanak a csapatok. A tabellák jelenlegi állapotukban rögzülnek, és nincs hivatalos végeredmény, nincsenek helyezettek, nincs végeredmény alapján feljutó és kieső, a csapatok nem kapnak érmet és oklevelet.

Szóljon hozzá!