ZETApress

hírportál

Nagy lehetőség a TdH-nak!

A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) a hivatalos honlapján hozta nyilvánosságra a koronavírus-járvány miatt átalakított 2020-as World Tour versenynaptárát – így a három nagy országúti kerékpáros-körverseny, a Tour de France, a Giro d’Italia és a Vuelta a Espana új időpontját is – tudatta Gombkötő Roland.

A Tour de Hongrie szervezői arról kaptak értesítést, hogy a május 20-ig megjelenő teljes naptárban kedvező őszi időpontot kaphat a kényszerűségből elhalasztott magyar viadal! A nemzetközi szövetség hangsúlyozta: a sportág túlélése érdekében létfontosságú a legnagyobb hagyományokkal bíró versenyek megrendezése, így a naptár átalakításánál elsősorban ezekre voltak tekintettel.

A Tour de Hongrie komoly lehetőséget kapott, az UCI ugyanis arról tájékoztatta a magyar szövetséget és azon keresztül bennünket, hogy a versenyünk két kedvező őszi időpont közül választhat. Részleteket egyelőre nem szeretnénk elárulni, rövid időn belül egyeztetni fogunk a döntéshozókkal, a partnervárosainkkal, támogatóinkkal, és döntést hozunk a 2020-as Magyar Körverseny időpontjáról. A Tour de Hongrie úgy indult ennek az esztendőnek, hogy történelmi lehetőséget kapott a szintlépésre, a világ legjobb csapatai neveztek be a versenyünkre, minden idők legerősebb Magyar Körversenyét rendezhettük volna meg az idén májusban. A koronavírus-járvány mindent átírt, de láthatóan az UCI-nál is értékelik az erőfeszítéseinket, számunkra ennek elismerése ez a gesztus. Amely a kényszer szülte körülmények ellenére is jó lehetőséghez juttathatja a magyar kerékpársportot – mondta Eisenkrammer Károly fő-szervező.

Márciusban a kerékpáros idényt is fel kellett függeszteni a koronavírus-járvány miatt, így az UCI-nak a teljes versenynaptárat át kellett alakítania – áll az MTI-hírben. A szövetség döntése értelmében augusztus 1-ig továbbra sem lehet World Tour-versenyeket rendezni, attól kezdve azonban újraindulhat az idény. Az előzetes terveknek megfelelően augusztus elsején a Strade Bianche olasz egynapos versennyel indul újra a szezon, amely november 8-án a Vueltával zárul. Ezen időszak alatt összesen huszonöt eseményt rendeznek meg, köztük tizenhét egynapos versenyt.

Legutóbb 34 évvel ezelőtt történt olyan, hogy két háromhetes körverseny részben fedésben volt egymással: 1986-ban a Vuelta május 13-án ért véget, a Giro pedig május 12-én kezdődött. Az idén a Vueltát a szervezők kérésére egy héttel lerövidítették, így az október 20-án kezdődik és november 8-án zárul majd. Az eredeti tervek szerint májusban rajtoló Giro d’Italia marad háromhetes, így azonban részben fedésben lesz a Vueltával, mivel az olasz körversenyt október 3-a és 25-e között rendezik meg.

A Giro 1-3. szakaszát Magyarországon, a Vueltáét Hollandiában rendezték volna – utóbbit már hivatalosan is törölték az útvonalból, az olaszok pedig valószínűleg új szakaszokat jelölnek ki. Budapest 2021-ben, a hollandiai Utrecht pedig 2022-ben szeretne otthont adni a nagy rajtnak. Az eredetileg június 27-én kezdődő Tour de France-t a szervezők előzetes kérésével összhangban idén augusztus 29-e és szeptember 20-a között rendezik meg.

A legnagyobb egynapos futamokból négyre októberben kerülne sor, a kivételt a Milánó-San Remo jelenti, amely a mostani tervek szerint augusztus 8-án lenne. A Liege-Bastogne-Liege október 4-re, a flandriai körverseny október 18-ra, a Párizs-Roubaix október 25-re, a lombardiai körverseny pedig október 31-re került. A világbajnokság időpontját nem változtatták meg, így arra szeptember 20-a és 27-e között kerül sor Svájcban.

Szóljon hozzá!