ZETApress

hírportál

Katusaktív tornaóra

Az Ökumenikus Segélyszervezet 3 átmeneti otthonában tartott egyszerre tornaórát Katus Attila. A járványhelyzet miatt bezártságban élő családok gyermekeit online tornáztatta meg a világbajnok sportoló – tudatta Kis Boáz, az Ökumenikus Segélyszervezet sajtóreferense.

Az egészséges mozgás öröme mellett a különleges sportalkalom célja volt az is, hogy az intézményekben élő gyermekekkel feledtesse a most különösen is nehéz életkörülményeket. Katus Attila arra is fel szeretné hívni az akcióval a figyelmet, hogy most is van lehetőség a járvány miatt küzdelmes helyzetbe került rászorulók támogatására.

Az Ökumenikus Segélyszervezet a járvány idején is kiemelt hangsúlyt helyez az átmeneti otthonokban élő családok és gyermekek támogatására. Az itt élő gyermekek alapvetően is olyan nehézségekkel küzdenek, mint a hozott pszichés sérülések, a szegénység és a nem megfelelő szocializáció okozta hátrányok. E problémák mellett most jelentős terhet jelentenek a járvány miatti kényszer-intézkedések is: az iskolák bezárása, az otthontanulás nehézségei, a bezártság miatti szorongás, illetve feszültség fokozódása. Miközben a segélyszervezet munkatársai mindent megtesznek a kijárási korlátozás miatt adódó problémák megoldásáért, nagy hangsúlyt helyeznek a gyermekek számára lehetőség szerinti rendszeres testmozgás, illetve szabadidős programok szervezésére is az intézmények területén belül.

Az Ökumenikus Segélyszervezet ennek jegyében kérte fel Katus Attila sportaerobik világ- és Európa-bajnokot, hogy tartson online tornaórát, melybe országos hálózatának több intézménye tud egyszerre bekapcsolódni. A segélyszervezetet hosszú évek óta önkéntesként segítő sportoló és életmódtanácsadó azonnal igent mondott, s az egyik délelőtt vidám hangulatú zenés tornaórával lepte meg az orosházi, miskolci és kastélyosdombói intézményekben élő gyermekeket. Az alkalom egyben figyelemfelhívó akció is kívánt lenni azzal az üzenettel, hogy mindenki a lehetőségeihez mérten úgy segít, ahogy tud, és hogy ha a járvány idején fizikailag nem is szabad egymás kezét fognunk, ne engedjük el a bajban a rászorulókét!

Átmeneti otthonok karanténban

Az Ökumenikus Segélyszervezet által működtetett családok átmeneti otthonaiban lakhatásukat elvesztett vagy bántalmazás elől elmenekült, jellemzően kisgyermekes családok élnek. A 40 fős intézményekben a járványhelyzet miatt szigorú látogatási és kijárási tilalmat vezettek be a veszélyhelyzet idejére. A karanténszerű működésben csak a segélyszervezet munkatársai látogathatják a központot, az otthonokban élő családok teljes körű ellátását a karitatív szervezetnek kell megoldani, ami jelentős forrásokat emészt föl. Az élelmezés mellett ugyanis meg kell oldani a tisztító és személyes higiéniai cikkek biztosítását, illetve a járvány elleni védekezés eszközeinek biztosítását is.

Az Ökumenikus Segélyszervezet járványhelyzetben is zajló munkáját, illetve rendkívüli feladatait OTTHONRÓL is lehet támogatni: Bankkártyás adományozással a weboldalon és a 11705008-20464565 számlaszámon Koronavírus megjelöléssel. A 1357-es adományvonal tárcsázásával, hívásonként 500 forinttal a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanácsba tartozó 6 nagy magyarországi karitatív szervezet munkáját lehet támogatni.

Szóljon hozzá!