ZETApress

hírportál

Formula-1 szimulátoron

Autószimulátor bajnokságot indít a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség és a Magyar E-sport Szövetség: együttműködésükkel májustól kezdetét veszi az első, sportszövetség által kiírt hivatalos magyar E-sport szimulátor bajnokság derült ki a mai közleményükből. Az e hét végi K&H Magyar Nemzeti  E-sport döntőkről idekattintva olvashatunk.

Az elmúlt években nagy sikernek örvend a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) égisze alatt működő FIA Gran Turismo Bajnokság. A Nations Cup, azaz a nemzetek kupája a világ minden országából elérhető, az egyik legnépszerűbb platformon fut, ezzel lehetőséget biztosít több millió játékosnak, hogy betekintsen az autósport világába. Az FIA Gran Turismo Bajnokság jelenleg az egyetlen, FIA által kiírt hivatalos szimulátorbajnokság világszerte. A bajnokság nagykövetei között szerepel Lewis Hamilton hatszoros Formula-1-es világbajnok is.

Az FIA iránymutatását követve elindul az első MNASZ-HUNESZ E-sport országos GTSport autószimulátor bajnokság, amely a Gran Turismo Sport játékban, PlayStation 4 platformon lesz elérhető, s bármely 16. életévét betöltött, magyar állampolgár részt vehet rajta. A versenyre a játék felületén lehet nevezni. A kéthetente zajló fordulókat az Esport1 Twitch.tv és Facebook-felületén követhetik a nézők.

A tervek szerint az első futamra május 3-án vasárnap kerül sor, míg a döntőt július 26-án vasárnap rendezik. – A Magyar Nemzeti Autósport Szövetség elkötelezett az iránt, hogy ebben a nehéz időben is népszerűsítse a sportágat és lehetőséget biztosítson a sportág iránt érdeklődőknek. Ez a bajnokság remek alkalom erre, mert széles körben elérhető lesz – mondta Oláh Gyárfás, az MNASZ elnöke kiemelve: számos neves magyar versenyző, így Michelisz Norbert, Kiss Norbert, illetve Wéber Gábor is a szimulátor világából érkezett és jelentős karriert futott be.

Az 1-3. helyezett automatikusan hivatalos MNASZ utánpótlás licencet kap és az 1-10. helyezett közül a kiválasztottaknak lehetőséget biztosítanak egy versenyautó tesztelésére. – A szimulátorok és autós videojátékok világa az autósport és az e-sportok közös metszete, ezért léptünk örömmel együttműködésre az Magyar Nemzeti Autósport Szövetséggel. A bajnokság sport szakmai hátterét az MNASZ biztosítja, míg az elektronikus sport platformért és az online megvalósításért a Magyar E-sport Szövetség és tagszervezetei felelnek – nyilatkozott Biró Balázs, a HUNESZ elnöke hozzátéve: úgy véli, hogy ez egy fontos sporttörténeti esemény, amely a hagyományos és az elektronikus sport együttműködésének egyik úttörő hazai példája akar lenni.

Szóljon hozzá!