ZETApress

hírportál

Rúgásgyorsaság videón

Videós rúgásgyorsasági versenyt indítottak a kick-boxosok – tudatta az NVESZ Sajtó. – Ki tud több szabályosat rúgni 20 másodperc alatt? – erről szól az a küzdősportos verseny, amelyet a sokszoros világ- és Európa-bajnok kick-boxos Debreczeni Dezső és volt edzője, Gregor László indítottak.

A videós versengést egyelőre szűkebb pátriájukban, Békés megyében írták ki, de sikeressége esetén elképzelhető, hogy országos szintre emeljék – adta hírül a Magyar Kick-box Szakszövetség.

Lezajlott az első fordulója annak a versenynek, amelyből további öt fordulót terveznek – számolt be róla az immár kick-box edzőként tevékenykedő Debreczeni Dezső. A korábbi nyolcszoros világ- és nyolcszoros Európa-bajnok kick-boxos elmondta: a kezdeményezés ötletgazdája volt mestere, Gregor László, a Békés Megyei Harcművész Szövetség elnöke volt.

A legendás versenyző kifejtette: a koronavírus járvány miatt elmaradnak a versenyek, edzeni is ki-ki csak otthon tud, ezt a nehéz időszakot igyekeznek áthidalni a megmérettetéssel. A békéscsabai edzők a megyei küzdősportolók számára két kategóriában, fiúknak és lányoknak írták ki a versenyt, amely során különböző fajta rúgásokat kell teljesíteni 20 másodperc alatt, és az arról készült otthoni videót elküldeni értékelésre a szervezőknek.

A verseny egyrészt igényli a gyakorlást, másrészt a technika megfelelő szintű elsajátítását, valamint megtartja a sportolókban a versenyszellemet. Hat héten keresztül mindig másfajta rúgást kell majd bemutatni. Az első fordulóban a jobblábas köríves rúgás volt a feladat. Hozzáteszem, hogy a verseny nyílt, nemcsak kick-boxosok vehetnek rajta részt, most is neveztek más harcművészetek képviselői. Az első fordulóban harmincan vettek részt, ami szerintem remek kezdet, és valószínűsítem, hogy egyre többen kapnak majd kedvet arra, hogy így is kipróbálják magukat – mondta Debreczeni Dezső.

A testnevelő tanárként dolgozó egykori bajnok hozzátette: a videók elemzése után eredményt hirdetnek, a győzteseket érmekkel, kupákkal díjazzák, a végén pedig majd összetettben is hirdetnek bajnokokat. Az eredmények a Békés Megyei Harcművész Szövetség oldalán találhatók meg. Tervben van az is, hogy az online viadalt országos szintre terjesztik ki, hogy minél többeknek adják vissza a versengés élményét. Örömömre szolgált, hogy kick-boxos gyermekek szülői is beszálltak, és elküldték a maguk videóját. Nyilván ők amatőrként kisebb intenzitással végzik a gyakorlatot, de elmondhatatlanul jó érzés, hogy egész családokat sikerül így megmozgatni – tette hozzá.

Szintén kick-boxoló kislányával, Fridával – aki szintén indult a versenyen – heti négyet edz otthonában Debreczeni Dezső, aki bevallotta, hogy a járvány okozta leállások először megijesztették. – Nem tudtam, miként fogom majd az edzéseket megtartani, a csapatomat összefogni. Aztán rájöttem, hogy alkalmazkodni kell az új helyzethez. Edzésterveket írok a tanítványoknak, amelyeket hétfőnként elküldök nekik. Igyekszem olyan gyakorlatokat összeállítani, amelyeket kis helyen, partner nélkül is tudnak végezni. És arra kértem őket, hogy küldjenek fotókat, videókat az edzéseikről. Akik a legtöbbek küldik, azokat szintén megjutalmazom – mesélte Debreczeni Dezső.

Szóljon hozzá!