ZETApress

hírportál

Snowboard-szezonzáró

Nemzetközi sikerekről és a jövő stratégiai alapozásáról szólt a Snowboard-szezon. A kurta véget ért téli szezon és legjobb snowboardosunk sérülése ellenére is pozitív az elmúlt idény mérlege a magyar snowboardsport számára – tudatta Pintér László, az MSSZ sajtóreferense.

Újabb mozgalmas és eredményes idényt zárt a Magyar Snowboard Szövetség. Fricz Botond még novemberben slopestyle Európa-kupát nyert, míg a parasnowboardos Fekete Lilla az első Európai Téli Parajátékokon ezüstérmes lett óriás-műlesiklásban. Snowboardkrossz válogatottunk is teljesítette az idei célkitűzéseket és diplomáciai fronton is sokat léptünk előre.

Versenysport

Az elmúlt tél egyértelműen legkiemelkedőbb sikere a kecskeméti Fricz Botond győzelme a FIS Slopestyle Európa-kupa landgraafi versenyén. Sajnos nem sokkal ezután Boti felkartörést szenvedett, így a szezon hátralévő részében több versenyen nem tudott indulni, a rehabilitációjára kellett koncentrálnia.

Januárban a Lausanne-i Ifjúsági Olimpiára figyelt a sportvilág, ahol Vincze Zsófia révén voltunk snowboardban érdekeltek. Zsófi számos nehezítő körülmény ellenére tudását felülmúlva állt helyt, a 19. helyen végzett, és még az osztrákok is méltatták teljesítményét.

A tél legnagyobb hazai eseménye ezúttal is a hazai rendezésű Freestyle Snowboard és Szlalom Országos bajnokság volt, amelynek idén is a Mátraszentistváni Sípark adott helyt. Egyértelmű trend a fiatalok térnyerése, melyen jól látszik a szövetség által évekkel ezelőtt megkezdett tudatos utánpótlás-nevelés eredménye.

A hab a tortán paralimpiai reménységünk, a 15 éves kaposvári Fekete Lilla eredménye volt, aki óriás-műlesiklásban a második helyen végzett az első Európai Téli Parajátékokon. Ez volt élete második versenye.

Egészen friss hír pedig, hogy snowboardkrossz utánpótlás versenyzőnk, a szintén 15 éves Tóth Lili felvételt nyert a téli sportokra specializálódott osztrák sportgimnáziumba, a schladmingi Skihandelsschuléba, ahol jelenleg Vincze Zsófia is tanul, és ahol korábban Gyarmati Panka és Szigeti Viktor is a padokat koptatta. Ez az egyik legjobb télisport tagozatos középiskola Európában.

Szövetségi működés, sportszakma

A szövetség a szezon elején publikálta hatéves sportági stratégiáját, jelezve ezzel, hogy a továbbiakban is elkötelezett a céltudatos sportágfejlesztés mellett. A munkához pályázati forrásokat is megcéloz, hogy a céljait valós alapokra helyezhesse. Bécsy Balázs, a szövetség tavaly megválasztott elnöke komoly előrelépéseket tett sportdiplomáciai téren, a nemzetközi ernyőszervezetekkel, a FIS (Nemzetközi Síszövetség) és a WSF (World Snowboard Federation) szervezetekkel történő kapcsolatépítés terén is.

A szövetség folytatta a hazai országos bajnokság bővítését, idén már a slopestyle és a szlalom versenyszám is itthon került megrendezésre. Bővített rendezvényeik által tovább erősítik a kapcsolatokat a hazai sírégiókkal. További eszközpark-fejlesztést terveznek, és újabb edzőket vettek be az utánpótlás edzői keretbe. Iskolai program kialakításán dolgoznak, hogy az utánpótlás újabb lendületet kapjon.

Mindezeket a folyamatokat a szövetség új honlapján lehet immáron figyelemmel kísérni, amely éppen a szezon elejére készült el. Ezen már kiemelten hangsúlyos a közösségi média platformok megjelenése, amelyek célja, hogy a sportág-fejlesztésen túl a snowboardos közösséget is építsék.

A koronavírus okozta világjárvány és azok következményei minden bizonnyal a snowboardsportot is érinteni fogják. A munka azonban a háttérben jelenleg is zajlik, hogy bárhogyan is alakuljon a helyzet, sportolóink felkészülve várhassák a következő, 2020/21-es szezont.

Magyar Snowboard Szövetség

A hazai snowboard egyesületeket tömörítő, 1993-ban alapított szervezet, melynek célja a versenysport koordinálása és a snowboardsport népszerűsítése a legszélesebb körökben. A profi és amatőr sportolók támogatása mellett kiemelt feladatának tekinti a snowboard tömegsporttá történő fejlesztését és az utánpótlás-nevelést.

Szóljon hozzá!